A heg kezelése

Denise Le Marié (gyógytornász)

Tartalom: Mi a heg?, A rossz sebgyógyulás következményei, Mit „szeret” a heg?, Mit nem „szeret” a heg?, Önkezelés vagy szakember bevonása, Mit tegyünk, ha nem szívesen érünk a heghez?, Szakszerű kezelés

 Bevezető

Minden operáció és bőr vágásával járó beavatkozás heg kialakulásával jár. Gyakran nem szentelnek elég figyelmet a hegnek. Egyrészt, mivel a „problémát” a műtét révén elhárították és ezzel a dolog lezárult. Másrészt, mivel sok szakember a rossz heggyógyulás negatív következményeiről kevés vagy elégtelen tájékoztatást nyújt és alig ajánlanak valamit, amit az érintettek tehetnének.

A sebgyógyulás különbözően folyhat le, a kötőszövet tulajdonsága, a bőrszín és az érintett testrész függvényében. Ez azt is jelenti, hogy nem minden embernek gyógyul egyformán a hege. Azonkívül fontos tudnunk, hogy minden heg – kortól függetlenül – kezelhető!

Mi is a heg?

A heg vastag, fehéres fényű sarjszövet, ami rostban gazdag, sejtben és erekben szegény kötőszövet. A heg szerkezete tehát nem felel meg a normál bőr szerkezetének. A hegen nem jutnak át vérerek, nyirokerek és idegek sem!

A rossz sebgyógyulás következményei

A gyógyulás során minden heg összehúzó tulajdonsággal rendelkezik. Ha ezzel szemben nem teszünk semmit, kihathat arra, hogy a heg és környékén lévő kötőszövetek közötti nyúlás képessége elveszik és feszültség keletkezik . Az izom, inak és szalagok közötti normális összmunka megváltozik, ami néha bizonyos mozdulatokban is gátolhat. A heg részben hajlamos burjánzásra is, ami keményebbé teheti. A durva hegköteg fájdalmat is okozhat pl. nyomhatja az alatta fekvő ideget.

Mit „szeret” a heg?

Idő kell neki a gyógyulásra! A heggyógyulás egy egész évig tart!

A heg sok oxigént igényel a gyógyulás során! (kerüljük a nikotint, mozogjunk rendszeresen a szabadban…) A hegnek sok hidratálásra is szüksége van. Használhatunk olyan krémekre mint pl. Nivea Soft (fehér tubus), Bepanthen, de bármely testápoló megfelelhet, amit kedvelünk. Mozgassuk és masszírozzuk naponként a heget. (Lásd bővebben a Hegmasszázs c. cikkben)

 Mit nem „szeret” a heg?

A nikotin akadályozza a vérerek újraképződését és ezzel az oxigénellátást a friss seb területén. Az UV-sugárzás következtében bebarnul a heg (esztétikai szempont). A hegnek nem jó, ha nem kap elég hidratálást és nem részesül gyengéd masszázsban.

Önkezelés vagy szakember bevonása

Mihelyt kivették a varratokat, elkezdhetjük a heg kezelését. Ez általában mintegy 14 nappal a beavatkozás után lehetséges. Naponta 10 percig gyengéd toló mozdulatokkal kell masszírozni: minden irányban: oldalt, fel-le. De figyelem: a heg széleit nem szabad egymástól elfele húzni. Ezután gyengéden krémet is bemasszírozhatunk.

A tapasztalatom azt mutatja, hogy ha egy heget rendszeresen mozgatnak és hidratálnak, nem szükséges speciális hegre való krém, hanem egy szokványos hidratáló krém is megteszi. (Ez a nézet vita tárgya a neten. Fordító megjegyzése)

Óvd a heget a napfénytől. Hatékony óvintézkedés lehet, ha leragasztod sebtapasszal vagy bekened magas UV (50+) faktorú napvédő krémmel.

A friss levegőn való gyakori mozgás nem csak a hegnek, de bizonyára kedélyünknek is jót tesz!

Türelem! Ne felejtsd el, hogy a hegnek a teljes gyógyuláshoz 12 hónapra van szüksége.

A heg külsejének vagy a kötőszövet minőségének megítélése az egy év eltelte előtt félrevezető és elhamarkodott lehet.

Mit tegyünk, ha nem szívesen érünk a heghez?

Gyakran előfordul, hogy a saját heg érintése fájdalmas vagy kellemetlen érzéssel jár. A hegkezelés „kényszerítő“ szembesülést jelenthet a műtét okával és ez nem kellemes. Ilyen esetben fordulj képzett szakemberhez.

Szakszerű kezelés

A gyógytornásznők és masszőrnők jártasak a hegek kezelésében. Igénybe vehetünk különféle módszereket mint például heg-tapaszolás (taping), miofasciális kezelési technikák, nyújtások, köpölyözés stb. . A szakemberek meg tudják azt is mutatni, mit tehetünk „mobilizálásunkért”.

Forrás: www.leben-wie-zuvor.ch

Fordította: Földiné Sz. Sarolta,  www.csaszarosanyuka.hu