10 tipp a gyors felépüléshez császármetszés után

forrás:  babafalva.hu (itt már nem elérhető)

Császármetszés után az első hat héta gyermekágyas időszakdöntő jelentőségű a felépülés szempontjából. Néhány egyszerű szabály betartásával akár hamarabb is helyre jöhetünk, míg ha túlerőltetjük magunkat, garantáltan hosszabb ideig tart a gyógyulás.

1. Pihenj! Ne hajolgass, ne nyújtózkodj, és ne emelj semmit, ami a babánál nehezebb, amíg a külső seb be nem gyógyul. A császármetszés komoly hasi műtét, időt kell hagynod a sebgyógyulásra és a belső szervek regenerálódására, mielőtt megterhelnéd őket. A seb túlnyújtása csak fájdalmat és nagyobb heget okoz.

2. Szerezz segítséget! Minél több gyermeked van, annál több segítségre lesz szükséged. Legnagyobb esélyed a komplikációmentes felépülésre akkor van, ha csak magaddal és a kisbabáddal kell foglalkoznod. Ez azt jelenti, hogy az összes többi teendőt: a mosást, porszívózást, felmosást, vasalást, a többi gyermek ellátását és szállítását, másnak kell elvégeznie. A legtöbb ember nagyon szívesen segít, és ha többfelé osztjátok el a feladatokat, akkor senkinek sem lesz túlságosan megterhelő.

3. Szervezd meg amunkahelyed! Tégy a kezed ügyébe, azaz az ágy, a fotel, a pelenkázó illetve a baba fürdőkádja mellé mindent, amire szükséged lehet. Így nem kell nyújtózkodni vagy hajolgatni, ha pelenkát cserélsz, etetsz vagy fürdetsz. Fürdetésnél nagy hasznát veheted egy olyan kiképzésű babakádnak, amelyikbe bele lehet fektetni a babát, így nem kell tartanod.

4. Rendezd át a szobákat! Ha többszintes házban élsz vagy a gyermekszobát a lakás másik végébe tervezted, hozd közelebb magadhoz a babát az első időszakra, akár egy szomszédos szobába, akár az ágyad közelébe. Használj éjszakai fényt, hogy ne kelljen a sötétben botorkálnod éjjel, ha felkelsz a picihez.

5. Támaszd alá a hasadat! A hasizmaid segítenek a hátad és a belső szerveid alátámasztásában, ezért fontos, hogy amíg meg nem gyógyulnak, segíts nekik. Fűzővel vagy speciális fűzős bugyi használatával megvédheted a hasizmaidat megereszkedéstől.

6. Ne hagyd el magad! Amennyire fontos az, hogy ne erőltesd túl magad, ugyanolyan lényeges az is, hogy végezz könnyű gyakorlatokat, melyek növelik a sebes terület és a károsodott sejtek vérellátását. Néhány medencekörzés, medencebillentés, egy-egy rövid séta pont elegendő, amíg meg nem gyógyulnak a mély hasizmok is. Utána fokozatosan növelheted majd a terhelést.

Figyelem! A seb gyógyulásáig kerülni kell minden hajolgatással, elfordulással, nyújtózkodással, rázkódással járó gyakorlatot!

7. Tartsd tisztán és védd a sebet! Gyengéden, de alaposan tisztítsd és szárítsd meg a sebet naponta. Ehhez használhatsz egy puha szivacsot, valamilyen kímélő szappant és sok-sok vizet. Kerüld a seb dörzsölését, mivel ez akadályozhatja a gyógyulását.

Cseréld a kötéseket rendszeresen. Amíg a seb be nem gyógyul, tegyél valamilyen puha kötést a seb és a ruhád közé. Ez nem csak a sebet óvja, hanem a ruháidat is a sebből szivárgó folyadéktól. Ehhez akár egészségügyi betétet is használhatsz, amelyet a fehérneműdre rögzíthetsz, így nem kell attól tartanod, hogy kiesik.

Használj olyan alsóneműt, amely teljesen befedi a sebet. A legtöbb bugyi pont a seb közepénél végződik, ami nem csak fájdalmat okoz, de a sebet is irritálja. A legjobb, ha nagymama bugyit, terhes bugyit vagy eldobható tena bugyikat szerzel be.

8. Figyeld a sebed! Ha égető érzést, forróságot, pirosságot tapasztalsz, a heg mérete megváltozik, vagy gennyes váladékot észlelsz, azonnal fordulj orvoshoz. Gyógyulásod érdekében minden fertőzést késlekedés nélkül kezelni kell!

9. Ha már begyógyult a seb, használj hegesedés elleni krémet! Naponta kétszer gyengéden masszírozd be az erre való olajjal vagy krémmel a heget – ez csodákat tehet a bőröddel. De fontos, hogy ezt csak akkor használd, ha már teljesen begyógyult a seb, és az orvosoddal is megbeszélted.

10. Egyél rostban gazdag ételeket! A műtét során a belek is mozgatásra kerültek, ezért működésük lelassulhat és hetekbe vagy hónapokba telhet, mire teljesen helyreáll az emésztésed. A rostbevitel növelésével segíthetsz emésztőrendszerednek gyorsabban magára találni.