A családközpontú császármetszés szülési terve

ConnieBanack,dúla
(9.oldal) az egész cikk pdf-ben letölthető itt

A családközpontú szülés kifejezést az olyan szülés jellemzésére használják, ami lehetővé teszi az új családnak, hogy maga a család létrejöttét teljesebben megtapasztalja. Sokan úgy vélik, hogy ez a kifejezés nem alkalmazható műtéti eljárás esetén. Ez nem így van. Császármetszés esetén is lehet családközpontú szülésed, ha ismered a lehetőségeidet és úgy döntesz, hogy élsz velük. Néhány lehetőség ugyanaz, mint a hüvelyi szülés során. Valószínűleg keményebben kell megdolgoznod azért, hogy a császármetszés eseménye családközpontú szülés legyen. Az előre tervezéshez (még ha nem is tudod előre, hogy császármetszésed lesz-e) hosszú út vezethet. Készíts szülési tervet! Nem tudják, mi fontos neked, amíg nem adod tudtukra. A szülési terv valójában egy jogi nyilatkozat, ami tartalmazza kívánságaidat a szülésnél résztvevő személyzet számára.

Kevés asszony választja a császármetszéssel való szülésélményt, mégis az észak-amerikai asszonyok mintegy 25% százalékánál császármetszést végeznek. Ezért fontos, hogy minden kismama tisztában legyen a császármetszést övező procedúrával. Akik műtétes szülésen esnek át, azoknak a tájékozottság több választási lehetőséget biztosít és remélhetően csökkenti a félelmeiket. Ha nem tudod, hogyan végzik a császármetszést, akkor kérlek ismerd meg jobban a műtétet kísérő eljárásokat (van belőlük elég).

Előkészület a szülési tervhez

Amikor a szülési tervet összeállítjuk, minden pontját át kell beszélnünk a terhesgondozóinkkal, még ha nem is lesznek jelen a szüléskor. Ők meg tudják mondani, hogy amit szeretnél, kivitelezhető-e a választott orvosoddal vagy a választott kórházban. Lehetőleg hamar kezd el az előkészületeket és minden terhesgondozási viziten beszélj meg néhány pontot, ez jobb mintha egy vagy két találkozás alkalmával akarnánk átbeszélni minden pontot. Segít abban is, hogy minden ponthoz maradjon idő egyéb kérdéseket is feltenni és csökkenti a terhesgondozó és a te megterheltségedet is.

A kommunikáció létfontosságú a kapcsolatokban, a másik véleményének és felfogásának megismerésében. Az orvosoddal való beszélgetésnek hatékony módja lehet, ha az összeállított szülési tervedet felolvasod, majd a „Ki a főnök”-módszerrel megbeszéled vele.

  1. Ismerd el az orvosod tapasztalatát.

  2. Egészíts ki személyes információkkal.

  3. Figyelmesen hallgasd meg és gondold át, amit mond.

  4. Foglald össze az elhangzottakat.

  5. Méltányold a segítségét, de válaszolj mégis tekintélykeltő módon.

Például:
Te: Egyik barátnőm azt tanácsolta, hogy ha lehet, kerüljem el az műtét utáni fájdalomcsillapítást, mert ő közvetlenül a babája születése után elaludt. Ki szeretném kérni az Ön szakmai véleményét erről.
Dr.: Az a gyakorlat, hogy fájdalomcsillapítót adunk közvetlen a baba megszületése után, ami segít pihenni az összevarrás alatt, ami hosszú időt vehet igénybe, akár egy órát is. Ez elálmosíthatja és ellazíthatja annyira is, hogy elalszik. Felfrissülten ébredhet fel, amikor találkozik újszülött babájával.
Te: Kérhetem, hogy ne kapjak ilyen szert?
Dr.: Természetesen.
Te: Rendben. Köszönöm a beszélgetést. Megértettem és átgondolom, amit mondott, mielőtt döntenék.

A szülési terv elején mutatkozzál be egy rövid bevezetőben. Ez családias hangulatot teremt, amire támaszkodhatsz a nővérekkel és orvosokkal való kapcsolatépítésben. Ezt követően írhatsz a kívánságaidról, amit már előzően átbeszéltél a fogadott orvosoddal. A leghatékonyabb a pontokba szedett felsorolás, hisz nem akarod, hogy a szülésednél jelenlevő személyzet kimerüljön, mire az utolsó pontig ér. A szóhasználat és a megfogalmazás lényeges a szülési tervben.

Befolyásolhatja, hogy támogató vagy barátságtalan légkört alakul ki a szülésed során. Azonkívül ez egy jogi dokumentum. Gretchen Humphries hangsúlyozza, “A ‘Nem járulok hozzá’- kifejezés nyersen hangozhat, de valójában ennek a megfogalmazásnak van világos jogi ereje, ezért arra buzdítalak, hogy használd, ha erősen akarsz valamit kifejezni. Ha valaki tesz veled valamit, amiről te előtte kifejezted, hogy nem egyezel bele, akkor jogi értelemben testi sértést és tettlegességet követ el rajtad. A kórházak tudatában vannak ennek, de azt feltételezik, hogy te nem.”

Legyen a szülési terved rövid, előnyösebb ha csak egy oldalas. Csak a számodra legfontosabb pontokat foglald bele. Kiváló módja annak, hogy veled és a babáddal is úgy bánjanak, ahogy azt szeretted volna, ha két tervet is összeállítasz, egyet a szülésről, a másikat pedig pedig a babáddal kapcsolatban. A szülési terv nálad marad, az újszülöttről szóló terv pedig a babát kíséri, ha nem maradhat veled. Legyen nálad több másolat és add oda mindenkinek, aki érintett a császármetszésedben. Végül, miután megbeszélted minden pontját az orvosoddal, ajánlott aláiratni vele. Ez segít biztosítani, hogy elolvassák és kövessék a szülés során.

Bevezető

A legtöbb nővér és orvos szereti, ha van a szülési tervnek bevezetője. A bevezető bemutat téged a szülésnél résztvevő személyzetnek és betekintést enged nekik azokba a döntésekbe, amiket a tervedben megfogalmaztál. Például a szülők, akik az előző császármetszést általános érzéstelenítésben tapasztalták meg, említhetik ezt a szülési tervben indokként, miért szeretnének ennél a szülésnél epidurális érzéstelenítést kérni.

Példa:
Tudatában vagyunk annak, hogy vannak esetek, amikor a császármetszés a legjobb a mama és a baba érdekében. Világos számunkra az is, hogy a császármetszés műtéti eljárás, ami eléggé szokványos és rutin eljárás a legtöbb szülészeten. Mégis arra kérjük a személyzetet, hogy tartsa tiszteletben, hogy ez a műtét egyedi, kivételes és megismételhetetlen esemény a mi családunk életében. Számunkra ez sem nem szokványos, sem nem rutin, hanem inkább egy olyan esemény, aminek egész életen át tartó hatása lesz. Már megtapasztaltuk a császármetszést a fiúnk világrajövetelekor és emiatt van néhány kérésünk és kívánságunk, amit kérünk vegyenek figyelembe.

A műtét előtti előkészületek

Ha tervezett császármetszés válik szükségessé, kérheted, hogy hadd kezdjél el vajúdni természetesen, mielőtt elvégzik a császármetszést. Ez azt is jelenti, hogy nem akarsz egy előre leszögezett napot és időpontot, hanem azt szeretnéd, hogy a babád döntse el, melyik az a nap, amelyen kész a megszületésre. Ez segít elkerülni az újszülött éretlenségéből eredő problémákat és mindkettőtöknek segít, hogy a hormonok áldásos hatását érezhessétek. Ez mindkettőtök testi jóléte szempontjából is fontos, segíti a felépülést és a tejbelövelést is. A vajúdás jelzi a testednek, hogy elkezdheti a tejelválasztást 2-3 nappal a babád születése után és ezt meghiúsíthatja, ha a babát vajúdás nélkül műtéti úton emelik ki. Ilyenkor gyakran késhet a tejbelövelés néhány napot.

 Ha programozott császármetszést fognak végezni, kérheted, hogy a műtét előtti vérvételt és tesztet végezzék el még ambulánsan (a járóbeteg ellátás keretében), a kórházi felvétel pedig csak a szülés napján legyen (nem előző este).

Különféle előkészületi eljárások vannak, mielőtt még belépnél a műtőbe, ilyen az intravénás kanül behelyezése, infúzió adása, az epidurális katéter behelyezése, megbizonyosodás a érzéstelenítés megfelelő hatásáról, a hólyag-katéter felhelyezése, az élettani funkciók ellenőrzése (vérnyomás, szívritmus, testhőmérséklet), és magzati szívhang ellenőrzés. Nincs ok arra, miért ne lehetne a társad vagy más segítőd melletted, hogy vigasztaljon és támogasson ezek során. (Hazánkban, ahol a közös előkészítőben egyszerre több anya is tartózkodhat, érthető módon nem engedik, hogy a kísérő is bent legyen. Itt olyan intim dolgok zajlanak, mint a borotválás és beöntés. Meg kell előre kérdezni az adott kórház lehetőségeit. A ford. megj.)

Az egyik eljárás, a hólyag katéter felhelyezése, különösen kellemetlen lehet és sok anyának azt tanácsolják, hogy várjanak a felhelyezéssel, amíg az epidurális vagy spinál nincs a helyén.

Példa:
Nem egyezek bele a hólyag katéter felhelyezésébe, amíg a helyi érzéstelenítés nem hatott, vagy amíg nem beszélték meg velem előre.

Érzéstelenítés

Az anyáknak a műtét során három lehetőségük van az érzéstelenítésre: általános érzéstelenítés (az anya öntudatlan), epidurális érzéstelenítés és spinális érzéstelenítés (mindkettőnél ébren van az anya a császármetszés során). Kérlek, járj utána mindegyik lehetőség előnyeinek és hátrányainak, ill. hogy választhatóak, elérhetőek-e egyáltalán, hogy megtalálhasd, melyik a számodra megfelelő. Sok anya nem számol azzal, hogyha ébren is van, de a gyógyszereket gyakran műtét előtt, alatt és a baba megszületése után is adagolják. Ezek ellazítanak és a postoperativ gyógyszerek különösen alvásra késztetik az anyát. El kell döntened, hogy szeretnéd-e ezt . Ha el szeretnéd kerülni a további fájdalomcsillapítást a műtét során vagy utána, bele kell foglalnod a szülési tervedbe.

Példa:
Nem egyezem bele semmilyen műtét előtti, alatti vagy utáni gyógyszerezésbe, mielőtt szóban nem egyeztetnek velem vagy ha én nem vagyok tudatomnál, a társammal. Szeretném megbeszélni az egész érzéstelenítési-protokollt az aneszteziológussal. Azt szeretném, hogy a műtét utáni érzéstelenítés epidurális legyen, mielőtt bármilyen általános (nem lokálisan ható) érzéstelenítőt, fájdalomcsillapítót vagy nyugtatót adnának. Már korábban kipróbáltam ezt az eljárást és nekem bevált.

A műtét során

Az aneszteziológus hozza a döntéseket a műtőben (Az érzéstelenítést és a műtétet kísérő dolgokat illetően- A ford. megj.). Fontos, hogy átnézze a szülési terved másolatát és megvitassa veled a szülés előtt.

Biztonságképpen írd bele a szülési tervedbe, kit szeretnél magad mellett tudni a műtőben (a szülés során és utána). Néhány aneszteziológus csak egy embert enged be a műtőbe, mások kettőt vagy többet is. (Hazánkban egy főt engednek be, de sok kórházban senkit. Ilyenkor az apa általában kintről nézheti a műtétet. A ford. megj.) Tudd meg, mik a lehetőségeid és ennek megfelelően készülj fel. Ha csak egy személyt engednek be, akkor az egyik lehetőség, hogy a párod van veled, amíg a baba vizsgálatait be nem fejezik. Ha neki el kell mennie a babával a csecsemőosztályra, helyette a dúlád vagy más támogatód jönne be.

A kezek leszíjazása bevált gyakorlat arra, hogy megelőzzék a téged megfigyelő orvosi felszerelés különféle vezetékeinek az összegubancolódását, másrészt így meggátolják a kezeid leesését a keskeny asztalról, amire ráhelyezték őket. Megkérheted, hogy úgy szíjazzanak le, hogy jobban meg tudd fogni a babádat, ha odaviszik hozzád.

Te és a párod szeretnétek látni magát a megszületést? Akkor bizonyosodj meg, hogy a szülészorvosod ezt tudja. Magyarázd el, hogy szeretnéd látni a szülést: vagy a függöny elvételével vagy tükör odakészítésével. Talán az előző császármetszésed kevésbé tűnt valósnak számodra, mivel igazából nem láttad, hogyan emelik ki a babádat a testedből – az a tendencia, hogy épp csak felmutatják a zöld függöny mögül a babát, egy gyors pillantást vethetsz rá, aztán eltűnnek vele, hogy becsomagolják és megvizsgálják. Bizonyosodj meg róla: a műtő személyzete tudomásul vette azt a kérésed, hogy szóban tudósítsanak téged a műtét menetéről. Előzőleg meglehet úgy érezted, kihagytak a császármetszése(i)dből, mivel a testedről és vajúdásodról úgy beszéltek, mintha ott se lennél.

Feltételezem, jobban szeretnél találkozni az új babáddal még ruhátlan, meztelen újszülött állapotában-a még nedves, csúszós babával. Kérd, hogy helyezzék a babát a mellkasodra és egy meleg takaróval takarjanak be mindkettőtöket. Sok mindent tehetnénk, hogy a műtéti világrajövetel kicsit természetesebb legyen mind az anyának, apának és a babának. Ez meg is oldana néhány belső konfliktust, ami a szülés után merül fel. Ráadásul azt is kérheted, hogy egyáltalán ne tegyenek fel függönyt, így közvetlenül láthasd a baba kiemelését, helyezzék a babát a mellkasodra az újszülött vizsgálatok és a köldökzsinór elvágása előtt.

További lehetőségek: fényképek és videó készítése a szülésről, szólhasson általad választott háttérzene a műtét során és a társad vághassa el a köldökzsinórt.

Mi van a lepénnyel? A legtöbb anya, aki hüvelyi úton szül legalább láthatja a lepényt. Talán te is szeretnéd. Ha igen, akkor mond meg a műtős személyzetnek, hogy szeretnéd látni a lepényt. Bizonyosodj meg róla, hogy elismerik ennek a fontosságát és nem dobják csak úgy ki a tested egy részét, amit kilenc hónapig hordtál és ami olyan fontos szerepet töltött be. Felmerülhet esetleg, hogy haza szeretnéd vinni a lepényt és fát ültetni fölé vagy megenni (csökkenti a szülés utáni depresszió fellépését). Beszélj ezekről, hogy biztosan megfelelő megállapodás születhessen és tényleg az történhessen, amit szeretnél.

Ha sürgősségi császármetszésre van szükség általános érzéstelenítésben (altatásban), akkor kérheted, hogy a szülés után a lehető leggyorsabban adják oda a babát a társadnak és hadd tarthassa (remélhetőleg tarthatja a meztelen mellkasán-közvetlen bőr a bőrhöz kontaktusban) amíg fel nem ébredsz és a párod mondhassa meg neked a baba nemét és hogy jól van-e.

Mint minden műtétnek, a császármetszésnek is vannak kockázatai és néha drámai következményei. Néhány szülész-nőgyógyász eltávolítja a méhet, olyan probléma megoldására, mint az erős vérzés. Ez érinthet téged? Sok esetben a méheltávolítás megelőzhető más kezelések alkalmazásával. Megfontoltad előre a petevezeték művi elkötésének a lehetőségét a műtét során? Sok anyát kérdeztek meg erről a műtőasztalon és elsietett választ adtak, amit később megbánták. Hozd meg ezt a döntést még a műtét előtt. Szintén, mint minden műtétnél, vérkészítmények adása is felmerül lehetőségként, ha túl erős a vérzés lép fel. Sokan félnek ettől vagy vallási meggyőződés miatt vannak fenntartásaik a vérátömlesztéssel és a vérkészítményekkel kapcsolatban. A lehetőségek köre magában foglalja a saját vér előzetes gyűjtését, a vérkészítmények visszautasítását és azt, hogy a szülés utáni napokban hozzák vissza a vért normális szintre saját pótlásból.

Végül a beavatkozás befejezéséről: két módszer van a méhseb bezárására. Kiemelten javasolt a dupla sebzárás módszere (a méh belső falának és a külső rétegének az átvarrása) a későbbiekben ez biztosítja a heg összetartását a következő terhesség és vajúdás idején. A bőrréteg lezárása varrat vagy kapocs segítségével történhet. Ha ezek közül az egyiket előnybe szeretnéd részesíteni, akkor azt is ajánlott leírnod a szülési tervbe.

Példa:
Nem egyezem bele a kezeim leszíjazásába, amíg fizikálisan kontrollálni tudom őket. Tudatos számomra, hogy szükséges fenntartani műtéti terület sterilitását.

Az újszülött ellátása

Egyből szoptassuk a babát vagy inkább csak órák múlva ? Fejezd ki, hogy szeretnéd szoptatni a babádat, amíg összevarrnak, ha képesnek érzed magad rá, és azt szeretnéd, ha a babád veled maradna a műtét alatt és az őrzőben is.

A babádnak veled kellene maradnia egész idő alatt és jó lenne, ha nem tűnne el a csecsemőosztályon a társaddal együtt. Ez az egyszerű rutin komolyan károsíthatja a babához való kötődésedet. Ha a babádat el kell vinni a csecsemőosztályra, akkor KÜLD vele a párodat és bátorítsd a fent említett bőrkontaktusra. A babádat kevesebb stressz éri, ha olyan valakivel lehet, akit felismer, babaként is tud válaszolni a párod hangjára.

Hozd a személyzet tudomására, hogy a műtéti eljárás hátralévő része alatt a társad örömmel tartaná kezében a gyermeketeket, a te látókörödön belül, ha te ekkor még nem lennél képes részt venni a kötődés kialakításában és így legalább tanúja lehetnél.

Az újszülöttön különféle vizsgálatokat végeznek. Rutinszerűen használják egészségfelmérésre az APGAR-tesztet, adnak K- vitamin injekciót, szemcseppet, elvégzik a PKU tesztet, megmérik a baba súlyát és hosszát, megfürdetik és lehet, hogy Hepatitis B vagy más vakcinát is adnak neki. Különösen ajánlott a fentiek mindegyikének utána olvasnod, hogy tájékozottan tudjál döntést hozni ezeknek az eljárásoknak a megengedésében, későbbre halasztásában vagy elutasításában. Azt is kérheted, hogy ezeket az eljárásokat, amiket közvetlenül a baba születése után végeznek, inkább a te jelenlétedben tegyék, mintsem a csecsemőosztályon.

Ha szeretnéd szoptatni a babádat, akkor talán belefoglalhatod a szülési tervedbe, hogy kerüljék a művi hozzátáplálást: cucliztatást vagy pótlást (beleértve a vizet, cukros vizet vagy egyéb készítményt). Ha a vércukorral vagy a táplálással kapcsolatban felmerülne valami, kérheted, hogy kérdezzenek meg téged, mielőtt bármit is adnak.

Példa:
Nem egyezem bele a PKU tesztbe, amíg nem jött meg a tejem. A párommal azon a véleményen vagyunk, hogy ez a (késleltetett mintavétel) valószínűleg csökkenti a nem megfelelő eredményt és az újbóli mintavétel szükségességét.

Különös köszönet illeti Gretchen Humphriest, Penny Simkint, Nicette Jukelevicset, ICAN (International Cesarean Awareness Network, Nemzetközi Tájékoztató Hálózat a Császármetszésről) valamint Birthrites: Healing After Cesarean (Gyógyulás Császár Után) nevű szervezetet és alapítóját Jackie Mawsont, három császáros fiamat és sok kliensemet, akiket támogathattam császáros szülésélményükben.

A szerző:
Connie Banack gyakorló dúla és dúla- és szülésoktató tréner. Albertában lakik férjével és négy gyermekével.Szabad idejét önkéntesként az ICAN-nekszenteli (Nemzetközi Tájékoztató Szolgálat a Császármetszésről)valamint a Kanadai Dúla Szövetség elnöke és nemzetközi igazgatója .Connie tevékenységi szakterülete a hüvelyi szülés császár után (CSUSZ/ VBAC)és nemrég szülte meg hüvelyi úton negyedik gyermekét három császármetszés után.
Itt felveheted vele a kapcsolatot: .
connie@mothercare.ca

© International Cesarean Awareness Network, Inc. All Rights Reserved
Nemzetközi Tájékoztató Szolgálat a Császármetszésről, minden jog fenntartva

Szabadon másolható és terjeszthető a copyright megőrzésével.

Fordította: Földiné Sz. Sarolta, 2012 www.csaszarosanyuka.hu