Rekordok a császármetszés körül

Lássunk néhány esetet, amikor a császármetszés különös rekordokat segített.
A világ legöregebb anyukája (66 éves) és a legfiatalabb anyukája  (5 éves) is császármetszéssel szült. A világ legnagyobb babáját is így segítették a világra.

A világ legöregebb szülő nője

 legidosebb csaszaros anya2A legöregebben szülő asszony Maria del Carmen Bousada Lara (szül. Spanyolország, 1940. Január 9.) 66 évesen és 358 naposan két fiúnak adott életet, akiket császármetszéssel segítették a világra Spanyolországban, Barcelonában, 2006. december 9-én. (Maria 2009-ben, rákban meghalt.)

Forrás: www.guinnessworldrecords.com/records-1/oldest-person-to-give-birth

 

 

A világ legfiatalabb anyukája

 Lina MedinaA fotó a Limai Kórházban készült 1940-ben: a perui 5 éves Lina Medina, 11 hónapos fiával, Gerardoval és Lozada doktorral.
Medina szülei azt gondolták, hogy nagy lányuknak hasi daganata van, és amikor az Andokban fekvő kis falujukban a sámánok nem tudták kikúrálni, az apja elvitte kórházba. Egy hónap múltával született meg a baba.
Medina 1933-ban született és csak 5 éves és 8 hónapos volt, amikor 1939 május 14-én császármetszéssel világra jött fia a Limai szülészeti klinikán. A baba súlya 2,700 gramm volt, szépen fejlett és egészséges. Néhány nap után elhagyhatták a klinikát. Azóta is Medina számít a világ legfiatalabb anyukájának.

Gerardo 10 évesen tudta meg, hogy akivel együtt nőtt fel, nem a testvére, hanem az anyja.
Gerardo 1979-ben halt meg, 40 évesen csontvelőbetegségben, de nem bizonyított, hogy ez összefüggött volna anyja fiatal korával. Medina maga 1972-ben házasodott meg és ekkor született második fia, 33 évvel az első után.

 (Forrás: http://forum.rekordsrekords.com)

A világ legnagyobb babája

 biggest baby8.7kg -os (62 cm hosszú) babát segítettek császármetszéssel a világra az Indonéz Észak Szumátrai Tartományi Kórházban, 2009-ben.

„A nehéz baba megnehezítette a műtétet, különösen a méhből való kiemelést,” mondta Binsar Sitanggang nőgyógyász. „ A baba egészséges, bár oxigént kellett neki adni a légzési problémák leküzdésére. Jó étvágya van. A baba abban is különleges,hogy máshogy sír, mint egy szokásos baba, nagyon hangos.”

A fiúcska nagy mérete az anya (Ani, 41) cukorbetegségének következménye. Ez a gyermeke a negyedik, de az előzőek hagyományos bábai közreműködéssel születtek

(Forrás: http://www.perthnow.com.au,  Kép:  Pic/AFP Source: News Interactive )

Fordította és összeállította: www.csaszarosanyuka.hu