A császármetszés előtt és után

Összefoglaló kórházi tájékoztatók alapján
A műtét előtti időszak


A műtétet konzultációnak kell megelőznie az aneszteziológussal, aki több fontos kérdést tesz fel (gyógyszerérzékenység, betegségek, előzetes érzéstelenítési szövődmény), megvizsgál és ennek függvényében javasolja a legcélravezetőbb érzéstelenítési módot. Ha tudunk arról, hogy valamilyen gyógyszerre túlérzékenyek vagyunk, feltétlenül jelezni kell.

Ha már műtétet megelőző este befektetnek, általában nyugtató, altató gyógyszert adnak és ezek hatásai miatt, ilyenkor már felügyelet nélkül nem hagyhatjuk el az ágyat.

Ügyeljünk a következőkre:

A sikeres műtéti előkészítés és érzéstelenítés érdekében a következőket kérik betartani:

  1. A rendszeresen szedett gyógyszereket mutassuk meg az altatóorvosnak, aki elmondja, melyiket kell kihagyni és melyiket kell szedni a műtét napjának reggelén is.
  2. A műtét előtti este kevés könnyű ételt, főleg folyadékot fogyasszunk, vagy ha az operáló orvos másként nem rendelkezik, éjféltől már folyadékot sem.Máshol úgy fogalmaznak, hogy 6 vagy 8 órával a műtét előtt nem szabad sem enni, sem inni.
  1. A műtét előtt 6 órával nem szabad dohányozni. Egy másik tájékoztató azt kéri, hogy műtétet megelőzően 2 hétig hagyjanak fel a dohányzással. (Ezek általános érzéstelenítési tájékoztatók, remélhetőleg kismamaként ezt amúgy sem teszed.)
  2. Vegyük le az ékszereket, karórát, ne vigyük magunkkal a műtőbe. (Biztonságba helyezhetjük átvételi elismervény ellenében az osztályos nővérnél.)
  3. A lakkozott körmöket és szemfestéket kérik lemosni.
  4. A műtőbe szállítás előtt rendszeresen használt szemcseppet ajánlott becseppenteni.
  5. Kontaktlencsét kérik eltávolítani, szemüveget letenni a műtőbe szállítás előtt. A hallókészüléket kérik fennhagyni. Esetleges kivehető fogpótlást is el kell távolítani.
  6. Gondoskodjunk megfelelő szájhigiénéről és ne mulasszunk el a műtét előtti fogmosást!
  7. A műtétet megelőző nap vegyünk alapos tisztasági fürdőt.

A műtét előtt előkészítő, nyugtató gyógyszert adnak, így álmosságra vagy szájszárazságra számíthatunk. A műtét előtt ágyban kell maradni és ebben az állapotban visznek be a műtőbe, ahol megkezdik az érzéstelenítés előkészületeit (folyamatos EKG ellenőrzés, érzékelők felcsatolása, infúzió bekötése stb.)

 A szakmai protokoll szerint az érzéstelenítés módjától függetlenül, a hányás és aspiráció (belégzéskor a gyomorból bekerül valami a légutakba) kockázatának csökkentése céljából, a tervezett császármetszés előtt 10-15 perccel nátrium-citrát itatása javasolt.

 A műtét után

 A műtétek után fájdalomcsillapítókkal igyekszenek elviselhetővé tenni a fájdalmat, de fel kell készülni arra, hogy az első napon a műtéti seb és az altatás következtében hasi fájdalom, hányinger, hányá,s esetleg rossz közérzet jelentkezhet.

Amíg az érzéstelenítés hatása el nem múlik, a húgyhólyag ürítését átmenetileg nem tudjuk szabályozni.

Bízzunk abban, hogy a személyzet mindent elkövet az esetleges szövődmények elkerülésére- a legjobb tudásuk szerint.

Forduljunk az orvosokhoz vagy a személyzethez, ha bármi kérdésünk vagy kérésünk van!

Megértő türelemre is szükség van.

Források: Lásd a felhasznált kórházi tájékoztatók listáját
„A császármetszés fájdalomcsillapítása” c. bejegyzésben.