Császármetszés után segít a gyógytorna 1.

Földi Gyula, gyógytornász

Ki ne szeretne császármetszés után minél hamarabb túllenni a fájdalmakon, erőtlenségen, testi korlátozottságon? Kevéssé ismert, hogy az anya maga is segítheti a gyorsabb felépülését.
Érthető, ha a fájó seb, az erősebb vérzés, a műtét utáni testi gyengeség közepette az anya nem vágyik tornázni, de higgyük el, megéri!

A megfelelő gyógytorna segít a szövődmények megelőzésében és gyorsítja a felépülést.

  • javítja a keringést és a légzést, így megelőzhetők bizonyos szövődmények,
  • gyorsabb a méh visszahúzódása és regenerálódása,
  • a gyermekágyi vérzés könnyebben távozik,
  • a vizeletürítés és bélműködés hamarabb rendeződik.

 A műtét után, már az őrzőben fekve lehet végezni gyógytornát: keringésjavító- és légzőgyakorlatokat. Ezek nem csak a szövődmények fellépésének esélyét csökkentik, hanem felkészítik a testet az első felkelésre. Minél hosszabb a műtét után előírt fekvés ideje, annál fontosabbak a fekve végzett gyógytorna gyakorlatok. Ebben ideális esetben osztályon dolgozó gyógytornász nyújt segítséget.

Fontos a rendszeres, óvatos mozgás és előnyös a korai felkelés (szaknyelven korai mobilizáció). A gyermekágyas osztályon is fontos rendszeresen felkelni és napról napra fokozatosan többet sétálni. A sok fekvés mellett szükségünk van a lábadozásunkat segítő mozgásra. Közben figyelni kell a helyes testtartásra, egyrészt a szülés utáni súly- és egyensúlyváltozás miatt, másrészt a heg feszülése, fájdalma miatt késztetést érezhetünk az előrehajlott testtartásra. A fekvés során továbbra is végezzünk rendszeres, rövid gyógytornát.

A gyógytorna hatékony és érdemes élni vele!

Császármetszés után a kórházbanA császármetszés utáni felépülésről átfogóan könyvünkben olvashatsz: Császármetszés után a kórházban.
A
sok gyakorlati tanács mellett bemutatjuk, hogy mit tehet az anya a fájdalmak megelőzése és a mielőbbi felépülése érdekében. A könyv bemutatja a sebkímélő mozdulatokat és példákat a végezhető gyógytorna gyakorlatokra, sok kép kíséretében (elérhető hozzá 15 kisfilm is).

 

Részlet a publikációnkból: webbeteg, 2013