Veszélyes a túl korán végzett császármetszés

A túl korán végrehajtott előre tervezett császármetszés veszélyeket rejthet magában az újszülöttre nézve. Nagyobb a sárgaság, a légzési problémák és a fejlődési zavarok előfordulása.

Bár koraszülöttnek csak a 37. terhességi hét előtt született újszülötteket tekintik, a 39. hét előtt születetteknek is hiányzik a terhesség utolsó jótékony időszaka. Egyre több a bizonyíték arra, hogy a 37. és 39. hét között jelentős fejlődés megy még végbe – magyarázta Dr. Laura E. Riley, a Massachusettsi Közkórház szülészeti igazgatója, a konferencia előadója. A babának a lehető legjobb, ha az anyaméhben marad a terhesség teljes időtartama alatt. Nagyon fontos, hogy az emberekben tudatosuljon, hogy minden hét számít, és hogy a korai szüléssel nem szabad nagyvonalúskodni. A méhben töltött utolsó hetek alatt a magzat felkészül a biztonságos érkezésre – mondta Dr. Lucky Jain, az atlantai Emory Gyermekközpont orvosigazgatója.

Az orvosok szerint fontos, hogy pontosan számítsák ki a szülés várható időpontját, különösen, ha korábban akar a terhes megszülni. Ebben az utolsó menstruáció időpontja, valamint a terhesség korai szakaszában, az első 13 hétben végzett ultrahangvizsgálat segít. Dr. Oshiro részt vett egy programban, mely a korai császármetszések arányát 27-ről 5 százalékra csökkentette 1999-2005. közt. A program sikerének lényege, hogy megbeszélik az orvosokkal a korábbi ajánlás okát, és felhívják figyelmüket az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Szakmai Kollégium állásfoglalására, mely szerint a császármetszést és szülésmegindítást csak a terhesség 39. hete után lehet tervezni.

A koraszülések több mint 90 százaléka császármetszéssel történt. Dr. Bryan T. Oshiro, a kaliforniai Loma Lindai Orvostudományi Egyetem kutatója szerint korai császármetszések gyakoribbá válásának számos oka lehet: a fokozott ellenőrzésnek köszönhetően az orvosok igyekeznek megelőzni a halva születést, változnak az anyák demográfiai jellemzői (többek között gyakoribb a túlsúlyos terhes), gyakoribb az előre tervezett szülés, és sokan hiszik, hogy a betöltött 34. hét után már alacsony a rizikó.

 Fontos azonban tudni, hogy a személyes okok miatt előre hozott császármetszés korántsem szolgálja a gyermek érdekeit. Nehéz nemet mondani, mondják a szülészorvosok, ha a feleség férje Irakba vonulása előtt szeretne szülni. Ráadásul tízből kilenc esetben nincs is semmi gond. Orvosilag azonban ez nem elegendő.

 A March of Dimes szerint a 35 hetes magzat agya mindössze kétharmad akkora, mint a 39 hetesé, és más szervek, így a tüdő és a máj is nőnek még az utolsó hetekben. Az érett újszülötteknél ritkábbak a látás- és hallászavarok, nagyobb a súlyuk, ami segíti a test melegen tartását

Forrás: Mediapress, hazipatika.hu

Vélemény, hozzászólás?