Tanácsok apáknak

Idézetek a Dúlakönyvből

Császármetszéses szülés után az anya szükségletei felerősödnek, mivel fáradtsága és rossz érzései jelentősebbek… minél többet törődnek az anyával, minél többet támogatják és védelmezik, annál jobban fogja tudni gondozni csecsemőjét.

Kimutatták, hogy minél többet dicséri az apa az anyát, és minél több megértést mutat iránta, annál pozitívabb érzésekkel viszonyul az anya a babájához és önmagához.

A kisbaba megszületése után az anya tudatába általában betörnek régi emlékek, amik különleges szükségleteket ébreszthetnek a törődés és a védelem iránt. …az anyának szüksége van a biztonság érzésére, arra, hogy törődjenek vele. Ha ez nem történik meg, az anya úgy érezheti, magányos, bizonytalan, elhanyagolják. A mi kultúránkban a férj által nyújtott támogatás alapvető fontosságú az anya számára, de a férfinak is szüksége van segítségre ebben az időszakban. Ahogy már korábban is említettük, a dúla jelenléte mind az anyának, mind az apának biztonságérzetet nyújt. A dúla az apa válláról is leveszi a súlyok egy részét.

Az anyának sok időre, támogatásra, védelemre és gondoskodásra van szüksége az első két-három hónapban ahhoz, hogy mielőbb megismerje, megértse újszülöttje jelzéseit.

Az apának tudatában kell lennie annak, hogy az anya szervezetére természetesen nagy terhek nehezednek a szülés után.

Ha az apa ki tud venni erre az időre szabadságot, akkor sok fontos feladatot el tud végezni, és támogatást tud nyújtani ő is, de elképzelhető, hogy az anyának erre a támogatásra valaki mástól van szüksége.

Az apának, vagy más segítőnek fontos feladata, hogy az anyát ne árasszák el a látogatók vagy a telefonhívások.

A szülés utáni dúla sokféleképpen segítheti ebben a korai alkalmazkodási időszakban az apa bevonását a folyamatokba. Az apa gyakran úgy érezheti, nincs mit tennie, míg az anya fő tevékenysége a naponként többszöri – igény szerinti – szoptatás. Az apának azonban nagyon is fontos szerepe van az anya fizikai és érzelmi támogatásában, ebben a különösen érzékeny időszakban.

Természetesen az is nagy terhet vesz le az anya válláról, ha a napi feladatok elvégzése terén segítséget kap. Az apának is szüksége van időre, hogy kötődjön gyermekéhez. Fürdetheti a csecsemőt, pelenkázhatja, öltöztetheti, pihenhet a csecsemővel a mellkasán, énekelhet neki vagy ringathatja. A dúla nagyon sok módon segíthet az apának a gyermekkel való foglalkozás, játék, tartás, nyugtatás, kommunikáció terén, úgy, hogy mindig a csecsemő kényelmét és reakcióit tartja szem előtt.

A csecsemők szeretik, ha sétálnak velük, ha közel lehetnek valakihez, és különösen szüleik odafigyelését értékelik. Tehát jó felvenni és sétálni a babával. Ilyenkor az anyák sokszor azt mondják: „Nem tudom megtenni, nagyon fáradt vagyok.” Ilyenkor jó, ha van valaki, aki tud segíteni, például az apa.

Az apának meg kell tanítani, hogyan segítse a csecsemő elhelyezését a mellen! Ezzel jelentős segítséget tud nyújtani. A szoptatási helyzetet segíti könnyebbé, kellemesebbé tenni például, ha párnákat hoz az anyának. Amikor az anya felül, a partner elrendezheti a párnákat a csecsemő vagy az anya karja alatt, vagy oldalfekvő helyzetben az apa feldúcolhatja a párnákat az anya háta mögött, feje alatt, vagy a csecsemő háta mögött. Italt is hozhat az anyának, aki a szoptatás alatt gyakran megszomjazik. A szoptatás kihívást jelenthet. Az anya esetleg sírhat is, mert úgy érezheti, nem működik elég jól, akár arra is gondolhat, hogy feladja. A partner megértése, támogatása, szeretete és bátorítása különösen fontos ebben az időszakban. Amíg a szoptatás nem válik annyira megszokottá, hogy az anyának már nincs szüksége segítségre, az éjszakai szoptatások során nagy segítség számára, ha partnere mellette van. Meglepő, hogy a partner ilyen egyszerűnek tűnő cselekedetei, milyen pozitív változásokat idézhetnek elő az anya önbizalmában és érzéseiben.

 Forrás: Dúlakönyv 40., 43. rész