Segítség a gyermekágy idején

Kovács Katalin, dúla
„Napjainkban a nagycsaládok szétdarabolódtak és az anyáknak ritkán van megfelelő segítsége a gyermekágy idején, ezért fontosnak tartom a gyermekágyas gondozást. Régen főztek az anyára, elvégezték helyette a háztartási teendőket, vigyáztak a nagyobb gyerekekre az első hetekben. Gyermekágyas dúlaként abban segítem a családokat, hogy legyen lehetőségük az ismerkedésre, családdá érésre, regenerálódásra.

Az első hat hét alatt különösen fontos, hogy az anya ki tudja magát pihenni, ismerkedni a babával, szoptatni. Emellett az első hetekben nem jut idő egyéb tevékenységekre. Mindig abban kell segíteni a családokat, amire nekik szükségük van. Átbeszéljük az anyával a szülésélményt, támogatom az anyát érzelmileg abban, hogy megfelelően elláthassa a kisbabáját és pihenhessen. Ha szükséges tudok segíteni neki a szoptatásban ( természetesen kompetencia határokon belül, szükség esetén szoptatási tanácsadóhoz irányítva az anyát). Segítek a kisebb háztartási teendők ellátásában ( mosás, mosogatás, teregetés stb) , nagyobb gyerek felügyelete, bevásárlás, főzés) olyan mértékben,hogy a családnak mire van szüksége, ez lehet akár eseti, akár gyakori segítségnyújtás.

Lehetőség szerint a várandósság végén érdemes találkozni az anyával, átbeszélni miben lenne szüksége segítségre a gyermekágy ideje alatt, hogy megfelelő támogatást nyújthassak. Úgy jelen lenni a gyermekágyas életében, hogy a támogatás természetes, kellemes és hatékony segítség legyen a családnak.

gyermekágyi segítséget vállaló dúlák  Budapesten
gyermekágyi segítséget vállaló  dúlák vidéken