Nemi élet császármetszés után

A szexuális kapcsolatot általában a szülés után 6 hét elteltével javasolják a szakmai írások.

Szülés utáni szex

Katie m. Berggren
Katie m. Berggren

„Mindkét félnek tudnia kell, hogy a szoptatás időszakában a prolaktin szoptatóhormon csökkentheti a szexuális kedvet, ráadásul száraz hüvelyi környezetet okoz. A kedvetlenség nem azt jelenti tehát, hogy a nő elutasítja a férfit, hanem a természet intézi úgy, hogy a kismama elsősorban a meglevő gyermek ellátásáról gondoskodjon, mielőtt egy új baba fogadására irányuló lépéseket tenne. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a nemi kapcsolat mindenekelőtt a fajfenntartást szolgálja és éppen ez az, amiről az anya e pillanatban sikeresen gondoskodik.” (I. Stadelmann: A bába válaszol, 366.o.)

Hüvelyszárazság nem csak a szülés után, hanem az egész szoptatási időszakban is kellemetlenné teheti az együttlétet. Ezen segíthet a síkosító gél használata.
A párunk részéről nagyobb gyengédségre és türelemre lehet szükségünk! Idővel a probléma rendeződik. Előfordul, hogy valaki csak az első menstruáció után tapasztal javulást.

A testi vagy lelki sérülések érzékennyé tehetik az anyát minden „érintéssel” szemben… a lelki elbizonytalanodás mellett további testi akadályok jelentkezhetnek: a hormonális okok miatt száraz hüvely és a tejtől feszülő mellek. Ilyen körülmények között a testi egyesülés mindkét felet új kihívás elé állítja… Beindulhat tehát a fantázia, akárcsak az első időkben vagy a várandósság idején.” (I. Stadelmann: A bába válaszol,  368.o.)

A szoptatásból fakadóan az anyai mellei gyakran feszültek és jóval érzékenyebbek, erre a társnak jó tekintettel lennie.
Ha zavar az a tudat, hogy a baba bármikor felébredhet, és ezért nehéz magunkat elengedni, jobb a gyengéd együttlétet szoptatás utánra ütemezni.

Mire kell figyelni a nemi élet során császármetszés után?

Ha magát a hüvelyt nem is érte sérülés vagy igénybevétel, császármetszés után is lehetnek problémák a házaséletben. Azok, akiknek traumatikus volt a császármetszés megélése többször számolnak be arról, hogy nem volt zökkenőmentes a szexuális együttléthez való visszatérés. A lelki szorongás is kellemetlenné teheti az együttlétet. A csökkent nemi vágy és az ellazulás hiánya arra utalhat, hogy még időre van szükségünk a testi és lelki regenerálódáshoz.

A császármetszés utáni felépülés miatt fokozott óvatossággal kell figyelni, hogy a heg környékét ne érje terhelés, nyomás vagy terheléssel járó súrlódás. Ajánlott olyan pozíciót választani kezdetben, ahol a nő tudja ezt szabályozni.