Miért írtunk könyvet?

Földiné Szőke Sarolta
Két sürgősségi császármetszést éltem át. A kórházi tájékoztatás és törődés hiányát a saját bőrömön tapasztaltam.  Sokszor láttam is, miben szenvednek szükséget a sorstársaim.  Szerettem volna segíteni, ezért elindítottam a www.csaszarosanyuka.hu oldalt és dúlaképzést is végeztem. Alapos és átfogó segítséget  akartunk nyújtani, ezért egy évig dolgoztunk a császármetszés utáni felépülésről szóló könyvünkön.

Nem találtunk megfelelő magyar szakirodalmat és közben több mindent lefordítottam magyarra, pl. a heg ápolásáról és a császármetszés lelki oldaláról. Férjem pedig gyógytornászként fogalmazta meg a szükséges fontos tudnivalókat.

A második császármetszésem után férjem megörökítette a felépülésemet,  ezek a képek és kisfilmek illusztrálják a könyvet: bemutatjuk a sebkímélő mozdulatokat és példákat a lehetséges korai gyógytornára.

Hogyan készült a könyv?

Mennyi munkát jelentett a könyv megírása?
Egy évbe telt, mire mind a két kötettel elkészültünk. De ehhez hozzátartozik, hogy mindent mi csináltunk. Jó fél év volt a nemzetközi szakirodalom áttekintése és a nyers szöveg megírása. Az is hosszabb időbe telt, mire beérett a fejezetek beosztása és helye. Sokszor éjt nappallá téve dolgoztunk, hiszen a férjem napközben dolgozott, én pedig alapvetően a gyerekekkel foglalkoztam. A nyers szöveget követte a lektorálás. Három császáros anyuka volt az “előolvasó”, aztán jöttek a szaklektorok: szülészorvos, szülésznő, gyógytornászok, védőnő. A sok észrevételt aztán mind be kellett dolgozni. Utána jött a tördelés. Mi elég nehéz fába vágtuk a fejszénket, mert sok a képünk, és nehéz volt azokat beszerkeszteni, de egyrészt pénzünk sem volt kiadni valakinek, meg mi akartuk meghozni a döntéseket, hogy melyik képeket választjuk. Az arculattervezés, borító is saját munka.
A könyvhöz kapható kisfilmeket is mi vágtuk meg. Az ebookot is külön kellett szerkeszteni. Az iBook verzióban pedig beágyazva futnak a kisfilmek, azt is mi szerkesztettük.

Honnan a címválasztás?
A “Hogyan legyünk túl a nehezén?” átfogó cím kifejezi a császármetszés utáni állapotot, a többes szám az együttérzést hangsúlyozza. Tudom, vannak olyanok, akiknek “meg se kottyan” a császármetszés és nem értik, miért kell ezzel foglalkozni. De tudom, sokan vannak, akiknek nagy segítség a sok kérdés, tanácstalanság és bizonytalanság közepette, ha van egy ilyen útmutató a kezükben.
A két kötet címénél az egyszerűségre törekedtünk. A korai és késői gyermekágy szerinti fogalmakat sok anyuka nem ismeri pontosan és bár e szerint osztottuk két kötetre (szülés utáni első hét, majd 2-6. hétig), de címnek nem találtuk megfelelőnek. Ezért az egyszerűbb  címek. Bár, ha valakit már a 3. nap hazaengednek, akkor neki még a “Császármetszés után a kórházban” leírt kötetben való tudnivalókra is szüksége van.

Gyakori kérdések

Miért magánkiadás?
Fontos szempont volt, hogy a www.csaszarosanyuka.hu oldalunkat reklámmentesen szeretnénk tartani, és nem befolyásolni az anyákat, hogy pl. egy bizonyos hegápoló kenőcsöt vegyenek, csak azért, hogy ebből  bevételünk legyen.  Azért szeretnénk bevételt, amiért megdolgoztunk. A kiadók a szerzőknek 7% részesedést adnak. Ezt mi nagyon kevésnek találtuk. Meg hallottuk más szerzőktől, hogy kiadták újra a könyvüket, és nem szóltak nekik.

Miért nem kapható boltokban?
Szintén más szerzőkkel való beszélgetés alapján döntöttünk így. Volt, aki magánkiadásban adta ki a könyvét, a könyvesbolt hálózat bizományba vette be, de amikor elfogyott, akkor se akartak újat rendelni, nehogy az előzővel el kelljen számolni.
Úgy gondoltuk, hogy a weboldalunkon keresztül megoldható az értékesítés.

Miért kétkötetes?
Így fekve is könnyebben kézbe lehet tartani, mint egy nagyon vastag könyvet (ami el is riaszthat az olvasástól).

Miért spirálkötés?
Praktikus okokból, hogy az anyukáknak könnyebb legyen használni (még ha így nem is kelt olyan komoly benyomást, mint egy kemény fedeles könyv). Praktikus, azaz ott marad nyitva, ahonnan folytatni akarják az olvasást, a tornagyakorlatok nézése közben nem csukódik be, ki lehet hajtani és fekve is könnyen lehet olvasni. Volt, aki szoptatás közben olvasta, ezt egy becsukódó könyvvel nem lehet megcsinálni.

Ha van még kérdésed, küld el nyugodtan!

www.csaszarosanyuka.hu

Kapcsolat: csaszarosanyuka@gmail.com