Hordozás császármetszés után

Madarász Tünde babahordozási tanácsadó és hordozókendő tanfolyamvezető
www.okobaba.hu

A hordozás lélektani jótékony hatását császár után nem szabad alábecsülni. A szoros testközelség minél korábbi, minél hosszasabb megélése császár esetében segíthet az (esetleges traumatikus) élmény feldolgozásában. Az esetleg fellépő szoptatási zavarokat is segít megoldani, ezáltal harmonikusabbá tenni az anya-baba kapcsolatot, segítve a család békéjét. A császár után lábadozás időszakában a közös családi ágy tudja ezt biztosítani, ahogy az Anyuka elkezd tevékenykedni, akkor a hordozás.

A hordozás elkezdésénél igazából ugyanazt kell figyelembe venni, amit egy jó mozgásszervi szakorvos javasol a műtét utáni fizikai terhelésre vonatkozóan. Ha ebben konkrét jó tanácsokat kap az Anyuka – hogy mekkora súlyt, hogyan vihet-, az alapján lehet a hordozást is elkezdeni, figyelembe véve a javasolt súlyt és a kezdés dátumát. Ha csak általános, nem hozzáértő tanácsot ad, meg a hordozásról sem halott, netán információ hiányában eltanácsol inkább tőle, akkor másik mozgásszervi szakorvost keresnék.

Testi oldalról, pedig a mint feljebb írtam, hozzáértő, konkrét szakorvosi tanácsokat javasolom figyelembe venni. Annak érdekében, hogy a súly minél kisebb megterhelést jelentsen, itt még fontosabb, hogy eléggé szoros kötést alkalmazzunk, azaz közös súlypontra kössünk. Így a baba súlya nem húzza el az Anyuka testét, illetve jól elosztódik az Anyuka törzsén. Preferált a háti hordozás, mivel az kevésbé megterhelő jó kivitelezés esetén, de az újszülött kicsi súlyával az elöl hordozás is megvalósítható kevésbé terhelő módon és adhat plusz lelki élményt. Előfordulhat, hogy a műtéti heg miatt a derékon nem vezethető a hordozó eszköz, ekkor a batyu tibeti befejezéssel lehet egy jó megoldás. A heg konkrét helyétől függően többféle megoldás is szóba jöhet, érdemes hordozási
tanácsadótól tanácsot kérni.

A hordozó típusokat tekintve a szoros, legkevésbé terhelő kötést leginkább kendővel tudjuk kivitelezni és itt vannak tágabb lehetőségeink a műtéti heg esetleges elkerülésére, ezért elsősorban ezt javasolnám. A jó kötési technika megtanulásához érdemes lehet képzett hordozási tanácsadó segítségét igénybe venni (mielőtt feladná az Anyuka:-)). Ha az Anyuka nem tudja megtanulni jól kivitelezni az eléggé szoros kötéseket, akkor érdemes csak megpróbálkozni más profi hordozókkal is: jó minőségű Mei Tait vagy csatos hordozót javasolnék és inkább akkor a háti hordozást. A kötésnél/beállításnál itt is hangsúlyosabban fontos a megfelelő szorosság elérése.

Madarász Tünde öko-életmód és babahordozási tanácsadó
Tanácsadás természetes babagondozási kérdésekben: babahordozás, kötődő nevelés, természetes csecsemőhigiénia (EC), igény szerinti hozzátáplálás (BLW), együtt-alvás, szelíd gyógymódok, natúr babaápolás, bababarát háztartásvezetés-, környezet és épített tér

www.okobaba.hu tunde.madarasz@yahoo.com +36 30 465 2343