Hordozás császár után?

Lehetséges? Hát persze!

Vásárhelyi Anna baba- és gyermekhordozási tanácsadó, tanfolyamvezető
http://edesterhem.blogspot.hu

 hordozas2_radishwoolworksA kisbabák a születésük pillanatától a hordozást várják. Így a legjobb nekik, így fejlődnek optimálisan. A testközelség számukra olyan, mint a táplálék: éltető és égető szükséglet. Biztonságot ad a mamának is, hiszen a legfontosabb személy ott van, ahol lennie kell, közel a szívéhez. A mama és a baba is nyugodtabb, a testkontaktus pedig nem csak a tejtermelést segíti, hanem a kötődés kialakulását is.

 Mikortól hordozhatsz? Mennyit hordozhatsz?

 Az első jó néhány hónapban a baba igénye az, hogy folyamatos testközelségben legyen. Minél több a hordozás, a babának annál jobb. Ám a hordozás lehetőség csupán, nem pedig kényszer. Tehát hallgass a szívedre és találd meg az egyensúlyt, hogy a család minden tagjának igényeit figyelembe véve járhassátok az utatokat.

 Császármetszés utáni hordozásnál nagyjából ugyanazok a „szabályok” érvényesek, mint hüvelyi szülésnél. A legfontosabbak:

 1. A gyermekágy fontos, próbáld pihenéssel tölteni. A babádnak elsősorban testkontaktusra van szüksége, ezt az ágyban összebújva, szopizva is megadhatod neki. Kérj segítséget – a hordozásban ugyanúgy, mint a háztartásban. A te elsődleges feladatod a baba ellátása, nem a takarítás. Ha a pihenés nehezen megoldható, mert nincs segítséged, akkor hordozz, amikor már úgy érzed, képes vagy rá, és csak annyit, amennyi jól esik. Ebben az esetben duplán figyelj magadra és ragadj meg minden lehetőséget a pihenésre – lehetőleg vízszintesben!

 2. Figyeld a tested – mi esik jól, hol fáj. Ami kényelmetlen, azt ne erőltesd. Nagyon egyéni, hogy ki mikor érzi magát elég erősnek a hordozáshoz. Fokozatosan szoktasd hozzá magad, először csak rövid időre kösd magadra a babát. A baba mindenképpen sokat lesz kézben, annál pedig sokkal kényelmesebb megoldás a kendő, de adj időt magadnak, hogy hozzászokj a terheléshez.

3. Próbálj ki többféle kötést a kendővel, találd meg a neked valót. A császáros seb érzékenysége változó, van, akit zavar, ha a kendő nyomja a hasát, másoknak jól esik körbetekerni magukon az anyagot, mint egy hastartót.

4. Ha valami kényelmetlen, ne add fel! Figyelj a fokozatosságra, próbálj ki más kötéseket, esetleg tedd a babát a hátadra. Ha egyedül nem boldogulsz, kérj szakszerű segítséget egy tanácsadótól, aki segít megtalálni a saját utatokat a hordozásban. Az újszülött számára a szövött hordozókendő a legmegfelelőbb, ennek használatához azonban türelemre és gyakorlásra van szükség, viszont bátran mondhatom, megéri!

Széleskörű információkat találsz babahordozással kapcsolatban az Ölbebaba Egyesület honlapján: http://olbebaba.hu/

Gyönyörű babahordozós napokat kívánok!

Vásárhelyi Anna
baba- és gyermekhordozási tanácsadó, tanfolyamvezető
Édes Terhem Babahordozó Klub, Veszprém http://edesterhem.blogspot.hu