Hogyan lehet készülni a császármetszésre?

Riport Kis Melinda szülésfelkészítővel
www.jottodrevarva.hu

Riportot készítette: www.csaszarosanyuka.hu, 2012

Ha előre tudja valaki, hogy császármetszése lesz, mit tanácsolnál, hogyan készüljön a műtétre?
Ez sokrétű dolog. Ha előre tudják, hogy szükséges lesz a császármetszés, az lenne a legjobb, ha engednék előtte vajúdni az anyát. Jó lenne, ha meg tudná beszélni, hogy meg lehet-e várni a vajúdást. Ha legalább a vajúdást átélik, ez nagyon sokat segíthet mind a babának, mind a kettejük kapcsolatában
és az összeszokásban. Ha nem kell programozni a császármetszést, akkor a baba döntheti el, mikor akar megszületni. A méhösszehúzódások segítenek felkészülni a babának és az anyának is a szülésre.

Sokan elkeserednek, amikor megtudják, hogy császármetszés lesz. Azt szoktam mondani, hogy nem baj, mert a szüléscsatornán való áthaladás utána pótolható – amennyire pótolható, ami ott kiesik.

Fontos a mihamarabbi szoptatás, ha az anya és a baba állapota engedi. Teremtsenek lehetőséget , akár a férj segítségével. Sokszor nincs elég személyzet és ezért nem hagyják ott a babát, mivel az anya nem tud felkelni és feküdnie kell. Természetesen előfordulhat, hogy egy újdonsült apukára nem bízzák rá a babát, de valamilyen módon kerítsenek erre lehetőséget, hogy a szoptatás minél hamarabb elkezdődhessen.
Az a tévhit szokott előfordulni, hogy a császárosoknál később indul be a tejtermelődés. Igazából a méhlepény megszületése indítja be a tejtermelést! Az első szoptatást fontos szorgalmazni, hogy minél hamarabb megtörténjen.

Ha van rá lehetőség a kórházban, legyenek bőr-bőr kontaktusban, meztelen test a meztelen testtel. Van, aki erre nyitott, van, aki elutasítja. De ezzel is segíthet a babának a császármetszés után.

A szoptatással kapcsolatban meg szoktam mutatni, milyen pozíciók vannak. Ezeket átvesszük, csak császár után különösen fontos a fekvő helyzet. Megmutatom, hogyan harap rá rendesen a mellbimbóra a baba, ha nem tud ülni az anya.

A testi felkészüléssel kapcsolatban számolni kell azzal, hogy fektetik, de kórházanként változó, mennyi ideig. A légzéseket szoktam mutatni. Ezt alapvetően tanuljuk a várandós jógán és a gyermekágyban rögtön tudja használni, nem kerül semmibe, fel se kell kelnie. A jógának is van egy része, kéz és láb bemelegítő gyakorlatok, amiket a császáros anyuka is végezhet.

A műtét után esetleg feldobott állapot lesz és nem fog tudni a aludni. Előfordulhat remegés, ezt borzasztó volt megélni. Nem tudtam, mi van és nem tudtam kontrollálni az izmaimat. Egy ilyen megtapasztalástól ne ijedjen meg az anya, vagy ne féljen.

Mennyiben segített abban, hogy tudjál császáros anyukáknak segíteni, hogy te magad átélted a császármetszést?

Egyértelműen segített, hogy átéltem mindent, amivel ez járt. Előtte meg csak tankönyvből ismertem, de azért megélni valamit teljesen más. Utána úgy voltam vele, ha én ezt már tudom, akkor mindenképpen adjam át, hogyha valakinek erre kerül a sor, akkor már tudja, mi vár rá.
Minden nő másképp vészeli át a műtétet. Nekem hosszabb volt a regenerálódás időszaka, emlékszem még hathetesen is nehéz volt, de van, aki szinte felpattan.
Próbáltam több mindent, hogy legkevésbé sérüljön az anya-baba kapcsolat: 
testi kontaktus, simogatás, babamasszázs. A szülőcsatornán áthaladást próbáltam ezekkel a dolgokkal pótolni. Utánanéztem dolgoknak, nagyon sokat olvasgattam. Babamasszázst is tanultam. Sokat tettem a lelki feldolgozásért, kellett rajta dolgozni. Akkor nehéz volt, azóta ez egy kicsit halványult. A második gyereknél már biztos egész máshogy állnék hozzá az egész kérdéshez és sokkal magabiztosabb lennék az orvossal szemben. Olyan orvost választanék, aki azt mondja, hogy császár után lehet a második szülés spontán.

Mit tanácsolsz az otthoni időszakra?

A homeopátiás készítmények segítenek a sebgyógyulásban, a regenerálódásban, és ezekkel meg lehet kicsit támogatni a vérveszteséget, a vashiányt.
A segítségről szoktam még beszélni bővebben. Jó, ha a nagymama ott van közelben, vagy az apa, segít felkelni, odahozni a babát, besegítenek a háztartásban, ez megkönnyíti a gyógyulás folyamatát a nőnek.

A riportot készítette: Földiné Sz. Sarolta, 2012