Figyeld a tested

Szabó Vera, baba- és gyermekhordozási tanácsadó, oktató www.hordozo.hu

Akár császárral, akár hüvelyi úton születik a baba, az anyának – és vele szoros összefüggésben a babának is – az az optimális, ha az anya az első hetekben nem hordoz. A babának az első pillanattól jó a hordozás, tehát az apuka, a nagymama, a nagytesó persze hordozhat bátran, amíg az anya kifekszi a gyermekágyat.

A sebgyógyulás igen egyedi ütemű, de a műtét mindenképpen a méh és a hasfal különösen nagy igénybevételét jelenti, ezért az optimális hordozási pozíció tárgyalása előtt nagyon fontosnak tartjuk, hogy a figyelmet a gyermekágyból való kikelés helyett a lehető legnagyobb kímélet melletti regenerációra, a lehető legtöbb pihenésre irányítsuk. Nagyon nagy jelentőségét látjuk annak, hogy az anya lassan, fokozatosan, az érzéseire hallgatva lépjen be a baba ellátásával járó feladatokba.

Saját élményem is, és sok más anya beszámolójából tudjuk, hogy a császármetszés után az intenzív, szoros testkontaktus, a hordozás a babával való első igazi találkozást, és mint ilyen az anyaság megélésének első pillanatát adhatja. A hüvelyi szülés helyetti műtét az anya számára veszteséget, gyászt is jelent, amely élethelyzetben a babahordozás semmihez sem fogható gyógyír az édesanya testének (oxitocintermelés, és ezáltal a fenyegető depresszió elkerülése, tejtermelés elősegítése), lelkének (kötődés, kompetenciaérzés, összehangolódás a babával). Amíg pedig az édesanya nem hordoz, sőt, akár amíg az első napokban a fejét sem emelheti, illetve alig mozoghat, a baba – megfelelő segítséggel – az anya testén szunnyadhat, vagy hordozóeszközben/anélkül édesapjától, nagymamájától kaphat éltető illatot, meleget, ringatást, ismerős hangokat stb.

Milyen hordozási módot ajánlunk császármetszés után az anyukáknak?

Nagyon egyedi, hogy a műtét után mennyire és milyen hosszú ideig érzékeny a hasi terület. Természetesen ez attól is függ, milyen technikával, hogyan ejtette a metszést az orvos. Ha az anyuka tud olyan eszközben háton hordozni, ami megfelelő újszülöttek számára, és nem feltétlenül terheli a hasi terület (ilyen a szövött hordozókendő, és a JePorteMonBéBé-kendő) érdemes élni ezzel a tudással, mert fizikailag ez a legkevésbé megterhelő hordozási mód. Ugyancsak kíméli az érzékeny területet a karikás kendővel való csípőn hordozás, és ez technikailag sem nagy kihívás. Csípőn hordozva nemcsak a baba tudja az anyukáját szimatolni, hanem az édesanya is ölelheti, szimatolhatja a babáját, és karikásban szoptatni is nagyon könnyű. A szövött hordozókendővel való csípőn hordozást hasonlóképpen melegen ajánljuk. Ha pedig valaki a babáját elöl hordozva szeretné növelgetni, akkor szövött hordozókendővel derékra nem terhelő, haskímélő kötést (például a kenguru nevű kötést), karikás kendős elölhordozást, illetve a Caboo/Close nevű hordozóeszközt ajánljuk, mert ezekkel a vállak, a hát viszi a baba egész súlyát, a terhelésből kimarad a has alsó része. Vannak olyanok, akiket nem zavar az enyhe, folyamatos nyomás a hason, előttük minden újszülött számára megfelelő hordozási mód nyitva áll mint lehetőség.

Szívesen segítünk bárkinek személyre szabottan, hogy elegendő információhoz jusson, ezáltal szabadon dönthessen arról, hogy hogyan szeretne hordozni, és megtalálja a számára legmegfelelőbb hordozóeszközt.

 Szabó Vera, baba- és gyermekhordozási tanácsadó, oktató, www.hordozo.hu