Császár után hordozni

Wellner-Mező Melinda, hordozási tanácsadó, oktató – ClauWi ® Trageschule
www.batyuklan.hu

 hordozas1_radishwoolworksA császármetszéses szülés önmagában nem zárja ki a hordozást. Császármetszéssel szült édesanyáknak a gyermekágy idejére is hasonló ajánlásokat szoktunk tenni, mint a hüvelyi úton szült nőknek: ti. az ideális az lenne, ha 4-6 hétig szülés után feküdni, pihenni tudnának. Természetesen az esetek nagy részében ez nem megvalósítható, így mindenképpen kell alternatívát keresnünk. Általánosságban azonban azt mondhatjuk, hogy a hordozás sokkal kevésbé megterhelő, mint a baba ki-/beemelgetése a kiságyból, babakocsiból. A legtöbb baba úgyis igényelni fogja a szinte állandó testközelséget, tehát a szülők nagy része így vagy úgy hordoz. Általában karban, ehhez tud nagy segítséget nyújtani egy jól megválasztott hordozóeszköz, mely nem csak a kezeket szabadítja fel,de mind a baba, mind a szülő szempontjából biztosítja a test ideális tartását és tehermentesítését.

Hogy kinek mi az ideális eszköz, kötésmód, azt látatlanban szinte lehetetlen megmondani, mindig az adott szituációt, a szülőt és a babát egyben kell látni, hogy adekvát választ adhassunk.

Mikor kezdjünk hordozni szülés után?

Egyénileg nagyon eltérő, hogy mikor érzik az anyák magukat felkészültnek a hordozásra. Van aki már 1-2 héttel szülése után tud hordozni, mások csak jóval később. Fontos, hogy a mama figyelje teste jelzéseit, és ha csak picit is kényelmetlen, kellemetlen a kötés, hordozás, akkor lehetőség szerint függessze fel a hordozást egy időre. Fontos a fokozatosság is, először csak pár percet hordozzunk és ezt növeljük apránként. Ami nagy segítség tud lenni császáros mamáknak (is), ha a kiválasztott kötések minimum első lépéseit, de akár az egészet is ülve, félig ülő helyzetben köti meg az édesanya, így kíméli a testét.

Kényelmes tud lenni egy olyan kötésmód, amelynek nem fut pántja a hason (ilyen pl. a kenguru-kötés) illetve a karikás kendő is.

Amennyiben a szülésünk után egy bizonyos ideig nem tudunk hordozni, akkor sem kell lemondanunk a testközelségről. Aludhatunk a babával a mellkasunkon vagy bátoríthatjuk párunkat is, hogy kösse magára a gyermeket.

Wellner-Mező Melinda, hordozási tanácsadó, oktató – ClauWi ® Trageschule
www.batyuklan.hu
www.batyuklan.blogspot.com