A császármetszésről

Részlet Dr. Dékán Ágnes szülész-nőgyógyász írásából ( www.szulnijo.hu)

A császármetszést eleinte csak elhalt magzat kiemelésére használták, eleinte az anya életébe is került az operáció, és így a cél megvalósult, hogy külön temethették el őket. Később az anya életének megmentését célozta meg a műtét. (…)

A műtéttechnika az idők folyamán sokat változott, így egyre kisebb terhet rótt a szülő nőre, így nyugodtan mondhatjuk, hogy ma már egy viszonylag egyszerű, mindennapos, fantasztikus életmentő műtétté fejlődött, amelynek rendkívül sok édesanya, és kisgyermek köszönheti az életét napjainkban is.

Talán a műtét gyors, pontos, és rugalmas módja az ami miatt sok kismama nem is gondol bele ezekbe a dolgokba, és akár a terhesség, akár a szülés során kéri, hogy gyermekét császármetszés útján segítség világra.

Azonban vannak olyan hátulütői a műtétnek, amik miatt ez a fajta szülés nem javasolt alternatívaként, választandó útként senkinek, amennyiben nincs életveszélyes helyzet. Ezen hátrányok pedig, hogy az újszülött szülés körüli szövődményeinek a száma szignifikánsabb magasabb császármetszés esetén, az anyai szövődmények száma is meghaladja a hüvelyi szülés szövődményeinek számát. Ez a maga gyors, és ügyes módja mellett is mégiscsak egy műtét, annak minden kellemetlenségével együtt.

Félelem, fájdalom, kiszolgáltatottság érzés, egyéb (más műtéteknél is jelenlévő) kockázatok, veszélyek kísérhetik a beavatkozást. Pszichés tényezőként sokaknak nagyon nehéz feldolgozni, hogy a babát a szülők (elsősorban az anya) készen kapták nem volt szülésélmény, sajnos ez az önvádaskodást, a depressziót növelheti.

Szoptatás általában több nehézséggel jár, és a gyermekellátás kezdeti bizonytalanságai, fáradtságai mellé még egy műtét terhe is nehezedik az anyára. Végül nem utolsósorban tény, hogy ha valaki első gyermekét császármetszéssel hozza világra akkor a második gyermekének születésénél is nagyobb a valószínűsége ennek a szülési módnak.

Amennyiben életmentő műtéti beavatkozásról van szó, akkor érthető, hogy ezek a hátrányok háttérbe kerülnek, annak a hatalmas előnynek a fényében amit az egészséges baba, és egészséges mama jelent.

Dr. Dékán Ágnes szülész-nőgyógyász, www.szulnijo.hu

Vélemény, hozzászólás?