Ha már császármetszés, akkor meghittebben

Hogyan lehet a császármetszés örömteli?

Maradjunk érzelmi szempontból közel a társunkhoz, és minél hamarabb kérjük, hogy adják oda nekünk a babát. Ha tehetjük szagolgassuk, csókolgassuk, érintsük meg- mivel ezek az emlékek örökre beleégnek majd az emlékezetünkbe.

Nagy áttörést jelentő „A természetes császármetszés: anyaközpontú eljárás” című cikkükben ausztrál orvosok, ötleteket adnak arra, hogy a császármetszés folyamán hogyan őrizzük meg a szülés normális kereteit: „habár óriási energiával népszerűsítik a hüvelyi szülésnél a korai bőrkontaktust, a császármetszés továbbra be van betonozva a sebészeti és újraélesztési rituálék közé, melynek következtében a szülő később találkozik gyermekével, az anya nem elégedett a teljesítményével  és kisebb a sikeres szoptatás esélye is. Mi olyan természetes megközelítést mutatunk be, amely a hüvelyi szülés körülményeinek mintájára lehetővé teszi, hogy (1) a szülők a folyamat aktív résztvevőiként láthassák gyermekük megszületését (2) a légzés természetes, élettani visszaállításával lassuljon a szülés folyamata és (3) a babát a korai bőrkontaktus érdekében rögtön az anyai mellkasra helyezzék.”

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a fent leírt technikák nem vonatkoznak vészhelyzetekre (magzati distress, vérzés az anyánál) és ikerszülésre. Nem szíjazzák le az anya kezét, és saját ruháját viselheti. A bemetszés megejtése után elhúzzák a függönyt, hogy az anya és partnere is nézhesse a baba megszületését. Amint a baba feje megjelenik a nyílásban, ha az állapota kielégítő, az orvos hátratett kézzel figyel, és addig hagyja a babát ebben a testhelyzetben, amíg elkezd lélegezni (ne feledjük, hogy a még összehúzó ereje, ami továbbra is körülöleli a kicsi testét, segít kipréselni a tüdőből a folyadékot.) amint a baba felsír vagy más hangokat ad ki, kiszabadítják a vállát és az anya mellkasára helyezik.

… A világ legtöbb részén egyáltalán nem megszokott ez az eljárás. Azt legalább talán engedélyezik, hogy zene szóljon a szobában, egy kendőre csepegtetett aromás szert emeljünk az orrunkhoz, társunk vagy dúlánk testével megtámasszon, egy tükör segítségével láthassuk, amint megjelenik a baba, illetve hogy társunk vagy a dúla lefényképezhesse az első együtt töltött pillanatokat. Az apa esetleg el is vághatja a köldökzsinórt. …

Előfordul, hogy egyetlen pillanat leforgása alatt alakul ki vészhelyzet, mint amilyen az akut magzati distress, a súlyos vérzés vagy a nagyon magas vérnyomás, ami sürgősségi császármetszéshez vezet. Itt is érvényes a szabály, hogy ne veszítsük el a kapcsolatot saját magunkkal és a társunkkal, illetve minél előbb fogjuk meg a babát. Amíg az azt követő műveletekkel végeznek, gondoskodjunk arról, hogy a partnerünk vagy a dúlánk a babával lehessen, amíg visszakapjuk a kicsit. Ha készültek digitális fotók, minél hamarabb nézegessük azokat.

Forrás: Smidt, J.Plaat F. Fisk, N.: „The natural cesarean: a woman -centered technique”, BJOG 115, 1037-1042, 2008
idézve: Debra Pascali-Bonaro, Elisabeth Davis: Orgazmikus Szülés, Útmutató a biztonságos, élvezetes és örömteli szülésélményhez (Jaffa Kiadó, 2011) 153-154.o.