A tervezett hüvelyi szülés és a tervezett ismételt császármetszés összehasonlítása

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása
(szakmai protokoll a császármetszésről)

Császármetszés után a hüvelyi szülés illetve az ismételt császármetszés előnyei és kockázatai nem bizonyítottak. Ezért császármetszés után a szülésvezetés módjának eldöntésénél javasolt figyelembe venni:

  • a terhes kívánságát

  • a császármetszés általános előnyeit és kockázatait

  • a méhrepedés kockázatát

  • a szülés közbeni károsodás és halandóság kockázatát.

Ha a terhes megelőző császármetszés után hüvelyi úton kíván szülni, támogatni kell elhatározásában. Tájékoztatni kell arról, hogy

A méhrepedés nagyon ritka kórkép, de esetükben gyakoribb a tervezett hüvelyi szülésnél (20-150/10000, szemben a tervezett ismételt császármetszésnél előforduló 12/10000-hez képest)

Jóval magasabb, 500/10000 a méhrepedés kockázata a hosszanti metszést követően, ezért ilyenkor a hüvelyi szülés ellenjavallt.

Több mint egy megelőző császármetszés után is megkísérelhető a spontán szülés, de a méhrepedés kockázata fokozottabb (170/10000)

Ha a megelőző császármetszés és a tervezett szülés között 18-24 hónapnál rövidebb idő telt el, fokozottabb a méhrepedés kockázata (270/10000)

Megelőző császármetszést követően az uterus hegének UH vizsgálatával a hegszétválás valószínűségének megállapítása bizonytalan.

Megelőző császármetszés után megkísérelhető a spontán ikerszülés, mert az nem vezet magasabb anyai vagy magzati halandósághoz vagy károsodáshoz.

Megelőző császármetszés után, medencevégű fekvés esetén nem javasolt a spontán szülés. A külső fejrefordítás nem ellenjavallt.

A szülés alatti magzati elhalás esélye kicsi tervezett hüvelyi szülésnél (kb. 10/10000), de nagyobb, mint tervezett ismételt császármetszésnél. (kb. 1/10000)

Megelőző császármetszés után alkalmazható epiduralis érzéstelenítés, mert használatával nem emelkedik a szövődmények kockázata. (Erről angol források másképp vélekednek. A szerk.)

Azok a nők, akik korábban császármetszéssel és hüvelyi úton is szültek, nagyobb valószínűséggel szülhetnek ismét hüvelyi úton, mint azok, akik csak császármetszéssel szültek.

Forrás: Császármetszés, Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja, készítette: A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium

átfogalmazás laikusoknak:          wwww. csaszarosanyuka.hu