Hogyan készüljünk a császármetszésre?

9 tipp

Ismert állítás, hogy császármetszés után jön a nehézségek java – még ha vajúdott is valaki előtte. Az első napok a legnehezebbek: a hasi nagyműtét után feküdnünk kell, a műtét megviseli a szervezetünket, az izmaink ereje gyengült, fájhat a sebünk és ehhez jönnek a szoptatás aggodalmai és a babával kapcsolatos bizonytalanságok. Ezért ezekre az első napokra lehetőleg meg kell adnunk magunknak minden segítséget. Legalább ennyi előnyünk van, azokkal szemben, akiknél sürgősségi császármetszést végeznek, hogy fel tudunk készülni: mind testileg, mind lelkileg rá tudunk hangolódni.

császármetszés után

Cikk tartalma:
1. Tájékozódjunk a kórházról
2. Nézzük meg a szülészetet
3. Ismerjük meg a lehetőségeinket
4. Az újszülött és a mama, Koraszülött?
5. A fogadott szülésznőről
6. Miben segíthet a dúla?

7. A saját kórházi szoba előnyei
8. Végezz gyógytornát!
9. A lelki felkészülés

1. Tájékozódjunk a kórházról

A kórház idegen környezet számunkra és talán viszolygással tölt el. Enyhítheti az ismeretlentől való félelmünket és biztonságérzetünket növelheti, ha előre látjuk, hol leszünk majd, milyen körülmények várnak ránk. Ez fontos lehet lelki stabilitásunk megőrzése szempontjából, hiszen ha ráhangolódunk valamilyen eseményre, akkor könnyebb nyugalommal hordozni és szebb élményként megélni.

2. Nézzük meg a szülészetet!

A kórházi szülésfelkészítő tanfolyam keretében megnézhetjük a szülőszobát, a műtőt, az őrzőt –ezeket látva talán jobban el is tudjuk tervezni, mire lehet majd szükségünk.
Ha klinikán vagy gyakorló kórházban szülünk, és a műtőn és az őrzőn is nagy kirakatszerű ablakok vannak, egyik sem tűnhet intim helynek, így számolhatunk bizonyos „kirakat”- érzettel. Ezzel szemben esetleg egy megyei, járási kórház meghittebb lehet. Ha felújított kórházi részlegen szülünk, biztonságot nyújthat a modern műtő látványa, ami olyan „mint a filmekben”. Tehát ez az ismerkedés segít abban, hogy lelkileg rá tudjunk készülni a császármetszésre.

3. Ismerjük meg a lehetőségeinket

 Kérdezzünk rá a fontosabb dolgokra: Hány órán át kell feküdnünk? Van-e lehetőség családi szoba bérlésére? A csecsemőosztályon hogyan és mikor lehet látogatni? Ennek függvényében gondoljuk át előre, hogyan könnyíthetnénk a helyzetünkön.

4. Az újszülött és a mama

A kórházunk újszülött-ellátás alapelveivel is jó tisztában lennünk. Bababarát kórházban számíthatunk arra, hogy igyekeznek a babát mihamarabb mellre tenni – ha nem is műtőben (bár Amerikában és „Nyugaton” ez egyre terjed és elvi akadálya igazán nincs), de legalább az őrzőben. Azonban vannak olyan kórházak, ahol az az előírás, hogy bármilyen jó állapotban van a baba, császármetszés után 6 órát inkubátorban kell töltenie.
 Koraszülött?
Ha tervezett koraszülés lesz – bármilyen okból – akkor jó tájékozódnunk az ezzel járó kihívásokkal pl. a szoptatás módjáról. Konzultálhatunk előre szoptatási tanácsadóval. Arra is fel kel készülnünk, hogy koraszülött babával hosszabb időt kell a kórházban töltenünk, amíg a babát/babákat haza nem „adják.” Sokszor nehéz előre belegondolni, milyen komoly kihívást jelenthet majd ez. (Vagy ha minket hazaengednek, bejárni naponta a babához/babákhoz.)

5. A fogadott szülésznőről

Alapvetően a szülésznő feladatai közé tartozik a lelki támasz nyújtása, az anyaság érzésének erősítése az anyukában. Azonban egyszerre több anyukát kell ellátniuk és műszakonként váltják egymást. Az sem biztos, hogy az éppen műszakos szülésznő lelkileg tényleg oda tud, vagy akar fordulni hozzánk.
A fogadott szülésznő előnye, hogy kiemelten velünk foglalkozik, jól kiismeri magát, tapasztalt és a műtét utáni megfigyelőben is gondoskodhat rólunk, sok gyakorlati tanáccsal és praktikával láthat el. Ez akkor is jól jöhet, ha első babánkról van szó és akkor is, ha már nem először szülünk császárral.


A szülésznő segíthet a helyes mellre-helyezésben, a jó szoptatási technikában (A csecsemős nővér is.) Van olyan kórház, ahol nem lehet fogadni szülésznőt, de az anyukáknak jó tapasztalatuk van az osztályos szülésznői segítségnyújtásról. Az adott kórházról tehát kell tájékozódnunk és így döntenünk a számunkra legjobb lehetőségről.

 6. A dúla császármetszés esetén is segíthet

A dúlával már a császármetszés előtt találkozhatsz, megismerkedhetsz vele és folytonosságot, biztonságot adhat a jelenléte. A dúla segíthet a császármetszés folyamatának megismerésében, támogat a műtétre való testi és lelki felkészülésben. A dúla célja, hogy a körülményekhez képest szép szülésélményed legyen.

Jelenléte megnyugtathat az idegen környezetben. A műtőbe ritkán engedik be, de ezt is meg lehet kérdezni. De az őrzőben általában már melletted lehet a szülésedet kísérő személy.
A dúla a párodnak is tud segíteni a császármetszés alatt, magyarázatokkal és nyugtató szavakkal. A császár után pedig tudja támogatni abban, hogyan segítsen neked. Az apa nem érzi magát annyira megterhelve, ha nem ő van ott egyedüli kísérőként.

A dúla figyelme nem megosztott, csak veled foglalkozik, lelkileg is támogat, vigasztal, bátorít. Segíteni szeretné a babához való kötődésed és az anyai boldogságod.
A dúla ismeri, milyen mellékhatások várhatók a műtét után, ezekben elhordozásában is segíthet. Gondoskodik testi kényelmedről és szükségleteidről és a szoptatásban is tud segíteni. Nem csak ezekben a kórházi napokban kísérhet végig, hanem ha szeretnéd még otthon is. A szülésélményedet is át tudod vele beszélni.
7. Végezz gyógytornát!

A korai időszakban elkezdett gyógytorna segít a szövődmények elkerülésében, gyorsítja a felépülést és kevesebb fájdalmat tapasztal az anyuka. (Lásd: Császármetszés után segít a gyógytorna ) A felépülésünkben tehát nagy segítség  a gyógytorna.
Indokolt, hogy gyógytornász tanítsa meg a betegeket a légzés-és mozgásterápiás eljárásokra.” (Papp Zoltán: Szülészet és nőgyógyászt tankönyve 394, 396 o.)
Mégis vannak olyan szülészetek (klinika is!), ahol nem kapnak gyógytornásztól ellátást az anyukák. Jó megérdeklődni, van-e a kórházad szülészetén gyógytornász. Ha nincs, kereshetsz már a császármetszés előtt tapasztalt gyógytornászt.
Egyszerűbb megoldás, bár a személyes segítséget nem pótolja, de jól kiegészíti:
ingyen letölthető mobilalkalmazásunk „Sebvédelem császármetszés után” megtanít az alapvető sebkímélő mozdulatokra. A „Császármetszés után a kórházban” c. könyvünkben pedig átfogó és gyakorlatias segítséget találhatsz, valamint példákat a korai időszakban is végezhető gyógytorna gyakorlatokra, ehhez elérhetőek kisfilmek is.

8. A saját kórházi szoba előnyei

Ajánlatos úgy tervezni, hogy legyen saját szobánk a kórházban. Előnyei: zavartalanabban tudunk pihenni, meghittebben tud együtt lenni a család, higiénikusabb a saját zuhanyzó, WC (ha nyugodtan ráülhetsz, az a műtét után segíti a könnyebb székelést).
Az egyszemélyes szobára általában nem érvényes a látogatási tilalom, vagy jóval hosszabb látogatás engedélyezett, így a segítőnk vagy a párunk sokáig ott lehet,sőt akár ott is alhat velünk. Az első két-három éjszakánk lesz a legnehezebb, mert éjjel még nehezebb felkelni, mint nappal. A saját szobában párunk segíthet a felkelésben. (Ha már 6 óra fekvés után el kell hagyni az őrzőt, ez reggeli műtét esetén azt jelenti, hogy az első éjszakát már osztályon töltöd és kevesebb segítséggel számolhatsz a személyzet részéről! )

Bár a saját szoba több anyagi ráfordítással jár, de cserébe nyugalmat, zavartalanságot kaphatunk és kis családunk is korábban összekovácsolódhat. Megéri rá áldozni.( A fizetős kórházi szoba kb. 10-15000 Ft/nap költséggel jár. Ha alapítványi szobáról van szó, adóból leírható adományként elkönyvelhető.). Tájékozódjunk,van-e ilyen szoba a kiszemelt kórházban és jelezzük rá igényünket még a műtét előtt. Van, akinek az tetszik inkább, ha egy másik anyukával van egy szobában. Természetesen azt válaszd, ami neked a legszimpatikusabb.

 9. Lelki felkészülés

Az előző kérdésekre való megoldáskeresés már csökkentheti a kiszolgáltatottság érzetét. A kórházi személyzetre igyekezzünk úgy tekinteni, mint akiknek hálásak lehetünk a segítségért. Gondoljuk át, mi segíthet a pozitív szemléletben, lelki békénk megőrzésében. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a lelki ráhangolódáshoz pl. beszélgethetünk a babával a nagy eseményről, hogy nemsokára eljön a nagy találkozás.

A császármetszés átélésében és az emlékezésben sokat számít „mit minek nevezel el, hogyan meséled el önmagadnak a saját történetedet” Igyekezzünk pozitív szemléletmódra, gondolkodásra.
Egy császáros anyuka így ír sorstársainak:

Mindenki más miattatok takarja el orrát-száját, a műtő nektek van kitakarítva és előkészítve, belépni csak olyanoknak szabad, akik beöltöztek és azért jönnek, hogy téged szolgáljanak, nektek segítsenek. Egy császáros műtő is a születés szent helye, még ha másképp is, mint egy félhomályos szoba.(felicitasz.blog.hu)