A császármetszés lelki következményei

dr. Katrin Mikolitsch

Nem minden anyának vannak a műtétes szülés után panaszai. Az alábbiakhoz az érintett anyákkal folytatott beszélgetéseim szolgáltak alapul.

A lehetséges következmények:

Az anyai/női szerepértelmezés
Erősen sértheti az anyai vagy női szerepfelfogást.
Nem vagyok igazi nő, ha még szülni sem tudok?
A saját sorssal való perlekedés gyakran kudarc- és bűntudatérzéshez vezet.

Anya-gyermek kötődés
Zavart kelthet az önértékelésben és sok esetben nehezíti vagy zavarja a kötődési folyamatot, ha a műtéthez a gyermektől való elválasztás is társul
– órákon vagy napokon át.
„Fél évig olyan idegen volt nekem a babám, gyakran nem is tudtam, mire van szüksége…”
„Egyáltalán az én gyerekem vagy?

Szexualitás / Test / Várandósság
Sok asszonynál a saját partnerhez és a saját szexualitásához való viszony is kárt szenved. A szexuális kedv elvesztésének egyik oka lehet a saját heg, amihez szégyen és undor érzete társul. Néhány nő krémezés közben nagy ívben kikerüli a heget – sosem érinti meg! A következő teherbeeséstől való félelmet nem szabad lebecsülni: „Sose szeretnék még egyszer ilyen rémes dolgot átélni.“

Tanulmányokból ismert, hogy a császáros anyukák a természetes úton szült nőkkel összevetve, sokkal ritkábbak lesznek várandósok (legalábbis a szülést követő 5 évben).

Poszttraumás zavar
Tapasztalataim szerint ez viszonylag ritkán fordul elő. Ha kezeletlenül marad az alvászavar, rémálmok, félelem, ijedékenység, akkor az depresszióhoz, táplálkozási zavarokhoz vagy szenvedélybetegséghez vezethet.

 „A gyerek egészséges, mit akarsz még?” hallhatja sok császáros anyuka. Azonban az érintett anyának ez nem segít a fennálló gyászában vagy csalódottságában.

A császáros anyákkal szerzett személyes tapasztalataim alapján tudom, hogy sok anya hosszú ideig hordozza ezt a szülésélményt. Azonban a fájó élmények gyógyulásához, feldolgozásához számos út vezethet. Minden nőnek megvan az esélye, hogy ismét összhangban legyen a saját történetével, annak értelmet adjon és szeretettel tudjon bánni az operált testével.

A gyógyulás személyes útjának megtalálásában segíthet egy tanácsadóval folytatott személyes beszélgetés.

Forrás: www.kaiserschnitt-netzwerk.de, Folgen bei der Mutter

Fordította: Földiné Sz. Sarolta, 2012 www.csaszarosanyuka.hu