A császármetszés utáni hüvelyi szülésről

dr. Dékán Ágnes szülész-nőgyógyász doktornő tanácsai

Részletek „A császármetszésről” c. írásából,  szülnijó.hu

 A császármetszés utáni hüvelyi szülés lehetősége régebben fel sem merült sem a szülőnőben, sem az orvosokban, azonban sok körülmény lehetővé tette, hogy nagyon sok anya, aki első gyermekét császármetszéssel szülte, bizonyos feltételek mellett második babáját már természetes úton hozza világra.

Amennyiben a második terhesség során nincs olyan állapot, szövődmény, elváltozás, esetleg betegség, ami vagy azért mert az első szülés császármetszés volt, vagy újonnan felmerült körülményként eleve császármetszés végzését indokolja, akkor a következő feltételek együttállása nagy valószínűséggel sikeres hüvelyi szüléshez vezet, császármetszés után is.

 -Választani kell egy olyan orvost akinek van ebben tapasztalata, és úgymond szereti az ebben rejlő sokszor nem kis kihívást.

-Kell egy olyan kórház ahol ezt alapvetően támogatják, és sok sikerük is van a témában.

-Jó szüléstámogatás, a megfelelő személyekkel a megfelelő módon, amennyiben a férj nem partner ebben (nem hisz a sikerében) akkor sajnos nagyon kicsi az esélye a sikernek

 -Bátran, jót várva készülni a szülésre. Bízva abban, hogy a női szervezet tökéletesen tudja a dolgát. Abban bízni, hogy minden rendben lesz, a félelmekkel szembenézni, feldolgozni, meg és kibeszélni. Feltöltődni bátorsággal, bizalommal, jó kedvvel.

 -Megfelelő szüléstempó,

-Lehetőleg a két szülés között kettő év, de minimum másfél év eltelt idő

A császármetszés utáni hüvelyi szülés sikere a fejben dől el, legfontosabbnak azt tudnám kiemelni, hogy a szülőszobán bizakodónak kell lenni, bátran szembenézni ezzel a sokszor nem kis feladattal!

Forrás: www.szulnijo.hu