Galéria archívum

Ajánlás

„Bár létezett volna ez a könyv, amikor én szültem”- ez jutott eszembe, amikor áttanulmányoztam a császármetszés utáni korai és késői gyermekágyi időszakról szóló két kötetes szakkönyvet. Ezzel a nagyon részletes és gondosan megírt útmutatóval a szerzők a császármetszésen átesett anyukáknak szeretnének támogatást nyújtani.
Wilcsek Médea, babafalva.hu

Ez a könyv hazánkban hiánypótló.  Nemcsak az első gyermeküket váró, császármetszésre készülő anyukák számára nyújt igen értékes, gyakorlatias információkat, tanácsokat, segítséget a könyv, hanem azoknak is, akik már nem először élik meg ily módon gyermekük érkezését; sőt, haszonnal forgathatja minden várandós, akkor is, ha természetes szülésre készül.
Dr. Kriszt Ágnes, két császármetszéssel született gyermek édesanyja

A könyv nagy segítséget nyújt hasznos tanácsaival  császármetszés után az alapvető mozgások kivitelezésében, a baba körüli feladatok ellátásában valamint a fájdalom-mentesebb, gyorsabb regenerációban.
Dr. Járomi Melinda, gyógytornász, császáros anyuka

Még több ajánlás

Szülés császármetszés után, VBAC 2. rész

Dr. Juhász-Alpár Gábor szülész-nőgyógyász válaszol az előadása után feltett kérdésekre:

  1. Miért ilyen magas Magyarországon a császármetszés statisztika?
  2. Ha császármetszés után kisbabát szeretnénk, milyenek az esélyek, ha a 2. hüvelyi szülés vagy császármetszés?
  3. Mennyi az ideális időkülönbség a két szülés között VBAC esetén?
  4. VBAC esetén alkalmazható EDA és oxitocin? (A hegszétválásról)
  5. Méhösszevarrás: Császármetszésnél kérje-e az anya, hogy két rétegben varrják össze a méhét, ha a következő szülésnél meg szeretné próbálni a hüvelyi szülést?

Sebvédelem császármetszés után

app_nagyIngyen letölthető telefonos alkalmazásunk:
Sebvédelem császármetszés után
megtanít az alapvető  sebkímélő mozdulatokra,
alapos leírások, képgaléria és kisfilmek kísértetében!

Bővebben

 

Császármetszés után is a hüvelyi szülés számít biztonságosabbnak

Cikkajánló
„A mérések alapján császármetszés után nagyjából 75 százalék az esély a sikeres hüvelyi szülésre, ami ugyanannyi, mint az első alkalommal szülő nők esetében, ha pedig korábban már szült valaki hüvelyi úton, akkor ez az arány 85-90 százalékra emelkedik. Ami a legmeglepőbb, hogy még kettő vagy több császármetszés után is 71 százalékos eséllyel szülhet valaki természetes módon.”

„Az angliai Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumának javaslata alapján a hüvelyi szülés minden nő számára nagyobb biztonságot jelent, még akkor is, ha az illető korábban már császármetszéssel hozta világra egy gyermekét.”

Tovább a teljes cikkhez (babanet)

A császármetszés utáni hüvelyi szülésről

dr. Dékán Ágnes szülész-nőgyógyász doktornő tanácsai

Részletek „A császármetszésről” c. írásából,  szülnijó.hu

 A császármetszés utáni hüvelyi szülés lehetősége régebben fel sem merült sem a szülőnőben, sem az orvosokban, azonban sok körülmény lehetővé tette, hogy nagyon sok anya, aki első gyermekét császármetszéssel szülte, bizonyos feltételek mellett második babáját már természetes úton hozza világra. A császármetszés utáni hüvelyi szülésről bővebben…

Szoptatás altatás után

birthwithoutfear comA műtéti altatáshoz használt szereket rövid időre, csaknem minden esetben 2 óránál rövidebb időre alkalmazzák, a műtéti fájdalom enyhítésére szolgáló fájdalom-csillapítókat pedig legfeljebb néhány napig. Ezeknek a gyógyszereknek a csecsemő által elfogyasztott teljes mennyisége elhanyagolható, a bélcsatornán keresztüli felszívódásuk mértéke szintén rendkívül alacsony. Emiatt javasolják a szakemberek azt, hogy az édesanya műtét után egyszerűen folytassa a szoptatást (Howie 2006, Lang 2003). Ha egy anya műtét után úgy érzi, hogy képes megszoptatni a kisbabáját, megteheti annak teljes tudatában, hogy a vérében jelen lévő altató vagy fájdalomcsillapító hatóanyag nem lesz hatással a gyermekére.
A teljes cikk itt olvasható: www.szoptatasportal.hu/szoptatas_muteti_altatas_utan

Ha már császármetszés, akkor meghittebben

Hogyan lehet a császármetszés örömteli?

Maradjunk érzelmi szempontból közel a társunkhoz, és minél hamarabb kérjük, hogy adják oda nekünk a babát. Ha tehetjük szagolgassuk, csókolgassuk, érintsük meg- mivel ezek az emlékek örökre beleégnek majd az emlékezetünkbe. Ha már császármetszés, akkor meghittebben bővebben…

Kérdéssor szülészorvosnak, szülésznőnek

Mekkora nála és a kórházban a császárarány?
Hány VBAC-ot kísért végig?
Milyen arányban sikerül nála/náluk a VBAC?
Van-e a protokollban bármi, amit egy normál szüléshez képest VBAC-nál másképp csinálnak? Tovább (csaszarutanszulni.blogspot.hu)

Császár után hordozni

Wellner-Mező Melinda, hordozási tanácsadó, oktató – ClauWi ® Trageschule
www.batyuklan.hu

 hordozas1_radishwoolworksA császármetszéses szülés önmagában nem zárja ki a hordozást. Császármetszéssel szült édesanyáknak a gyermekágy idejére is hasonló ajánlásokat szoktunk tenni, mint a hüvelyi úton szült nőknek: ti. az ideális az lenne, ha 4-6 hétig szülés után feküdni, pihenni tudnának. Természetesen az esetek nagy részében ez nem megvalósítható, így mindenképpen kell alternatívát keresnünk. Általánosságban azonban azt mondhatjuk, hogy a hordozás sokkal kevésbé megterhelő, mint a baba ki-/beemelgetése a kiságyból, babakocsiból. A legtöbb baba úgyis igényelni fogja a szinte állandó testközelséget, tehát a szülők nagy része így vagy úgy hordoz. Általában karban, ehhez tud nagy segítséget nyújtani egy jól megválasztott hordozóeszköz, mely nem csak a kezeket szabadítja fel,de mind a baba, mind a szülő szempontjából biztosítja a test ideális tartását és tehermentesítését.

Hogy kinek mi az ideális eszköz, kötésmód, azt látatlanban szinte lehetetlen megmondani, mindig az adott szituációt, a szülőt és a babát egyben kell látni, hogy adekvát választ adhassunk.

Mikor kezdjünk hordozni szülés után? Császár után hordozni bővebben…