Mi a különbség a programozott és sürgősségi császármetszés között?

Bizonyos várandósságok esetén előre tervezetten alkalmaznak császármetszést, mivel javallatai már a vajúdás megkezdése előtt adottak (pl. bizonyos anyai betegségek, a magzat elhelyezkedésének rendellenességei.)

Programozott vagy előre megtervezett császármetszés
A császármetszés programozott, ha az anyai vagy magzati javallatok miatt előre szükségesnek látják a műtétet.
(Tehát a programozott császármetszés nem egyenlő „az anyai kérésre végzett” császármetszéssel!)

Tervezett császármetszésről beszélünk, ha a vajúdás megindulása előtt, ha a magzatburok spontán repedése előtt, még minden egyéb beavatkozás megkezdése előtt fordulnak a műtéthez.

Magyarországon korábban általános volt, hogy az 1. császármetszés utáni várandóságnál programozott császármetszést terveztek. Ma már ez is ki van dolgozva, mikor engedélyezik császár után a hüvelyi szülést. Külföldön egyre gyakoribb példa, hogy többszörös császármetszés után is támogatják a spontán szülést .

Sürgősségi császármetszés

Sürgősségi császármetszésről beszélünk, ha a sürgősségi indikáció a vajúdás alatt lép fel, azaz a szülés során előre nem látható veszélyhelyzetek miatt dönt az orvos a császármetszés mellett.

A műtét „sürgősségi”:
ha a döntést a vajúdás megindulása után hozzák
ha a műtét előtt kevesebb, mint 24 órával látják indokoltnak,
ha programozott császárt terveztek, de komplikációk merültek fel és a műtét sürgősen szükségszerűvé vált,
ha a műtét 1-2 órán belül lezajlik.

Sürgősségi indikációk lehetnek a magzat rossz állapota (pl. rossz magzati szívhangok), az anya állapota (elhúzódó, nem haladó szülés) vagy mindkettő együttes érdekei.
Az összes császármetszés egyharmadát a szülés nem megfelelő haladásával indokolják.

Azonnali császármetszés: „A hazai klinikai/kórházi körülmények között megfelelő szervettség esetén 10-30 perc szükséges a döntéshozataltól a magzat kiemeléséig.” (A szülészet nőgyógyászat tankönyve 347.o.)
Azonnali császármetszést indokolhat a magzat vagy a szülő nő állapotának váratlan, gyors romlása (pl. a lepény idő előtti leválása, vérzés, elakadt szülés, előreesett köldökzsinór).

Összeállította: Földiné Sz. Sarolta, 2012 www.csaszarosanyuka.hu
Források:
Papp Zoltán (szerk.): A szülészet-nőgyógyászat tankönyve, Semmelweiss 2009
angol és magyar kórházi tájékoztatók