Indokolt lehet-e a császármetszés anyai fertőzések miatt?

A császármetszés csökkentheti-e a különböző fertőzések anyáról magzatra történő átterjedését?  (HIV, Hepatitisz, Herpesz)
A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása

HIV
Hazánkban a rutin terhesgondozásnak nem része a HIV szűrés. Minden olyan nőnek fel kell ajánlani a serológiai vizsgálatot, akiben nemi úton terjedő betegséget kórisméznek, illetve akik fokozottan veszélyeztetettek. HIV pozitivitás esetén, megfelelő kezeléssel (antiretroviralis kezelés, császármetszés végzése valamint a szoptatás mellőzése) az anyáról magzatra történő transzmisszió kb. 25%-os aránya kb. 1%-ra csökkenthető.

HIV pozitív anyáknak javasolt tervezett császármetszéssel szülniük, mert ez csökkenti a HIV anyamagzat transzmissziójának kockázatát.

Hepatitisz B, Hepatitisz C

Minden terhest szűrni kell a Hepatitisz-B antigén(HBsAg) hordozásra, és a pozitív esetekben a újszülött immunizálásával 85-95%-ban megelőzhető a májbetegség. Gondozatlan terhességből született újszülötteket veszélyeztetettnek kell tekinteni, ezért passzív és aktív oltásban is részesíteni kell őket. Nincsen megfelelő bizonyíték rá, hogy császármetszéssel csökkenthető volna a transzmisszió kockázata, ezért ilyen célból a császármetszés elvégzése nem javasolt.

Hazánkban a rutin terhesgondozásnak nem része a hepatitis C vírus szűrése. A vírus anyáról magzatra történő transzmissziójának kockázata kb. 3-5%, míg HIV pozitív anyák esetén kb. 10-20%, mintegy 3,8-szor nagyobb, mint HIV negatív anyák esetén.

Hepatitis C vírussal fertőzött anyánál nem javasolt császármetszés végzése, mert ez nem csökkenti az anya – magzat transzmisszió kockázatát.

Ha a terhes HIV vírussal és Hepatitis C vírussal is fertőzött, javasolt tervezett császármetszést végezni, mert az mindkét vírus transzmissziójának kockázatát csökkenti.

HIV pozitív terheseknél elektiv császármetszés esetén kb. 60%-kal csökkenthető a HCV transzmissziójának kockázata.

 Herpesz
A terhesség harmadik trimeszterében elszenvedett első Herpes simplex vírus fertőzés esetén javasolt a tervezett császármetszés elvégzése, mert az csökkenti az újszülött HSV infekciójának kockázatát.

Szülés idején megjelenő, visszatérő Herpes simplex vírus fertőzés esetén bizonytalan a császármetszés transzmissziót megelőző hatása, ezért ilyen esetekben nem javasolt a rutinszerű császármetszés.

Forrás: Császármetszés, Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja, készítette: A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium

átfogalmazás laikusoknak: wwww.csaszarosanyuka.hu