Hogyan segíthet az apa császármetszés után?

Idézetek szakemberektől

 dr. Frigyes Júlia pszichiáter

A legfontosabb az apa szerepe, annál gyógyítóbb dolog nincsen. Magával a jelenlétével tud segíteni, ha minél jobban ott van a nő mellett, mint megtartó, támogató személy. Megengedően, támogatóan, amibe nem feltétlen kell, hogy beletartozzon a megértés, hisz ha egy ilyen helyzetben a nő se nagyon érti magát, akkor a férfi se nagyon tudja megérteni. Megértés híján is lehet ott tökéletesen jól. Nagyon sokat tud segíteni, ha jelen van és feláldozza a félhavi fizetését is akár, feláldozza az idejét.

Kezdetben biztos sok fizikai segítséggel tudja támogatni és annak az átérzésével, ha a nő még siratja vagy bánkódik a szülés miatt, ha nehézségei vannak, akkor ezt tűri, elhordozza, és támaszt nyújt a nőnek, amíg szüksége van rá.
(Forrás: csaszarosanyuka riport)

 Csizek Zsuzsanna (mentálhigiénés szakember)

A baba testkontaktusban legyen az apa meztelen mellén, ha ezt az anya nem tudja megtenni – a császármetszésnél az esetek jelentős részében az anya ezt nem tudja megtenni- akkor az apa megtegye.

Ha lehet, ne vigyék el a babát és maradjon ott. Nagyon gyakran az anyáknak ez egy közvetett, de nagyon erős segítség, hogy mégiscsak ott a baba vele és úgy van vele, hogy egy olyan embernél van, aki hozzájuk szorosan tartozik. Ha az első órában, órákban, amikor még teljes testkontaktusban kellene lennie a babának születés után, és ez az apával megvalósulhat, ez az anyának is nagy vigasz. Kevésbé éli meg veszteségként, hogy ő ezt nem tudta megtenni.

Nyilván sok praktikus dologban is segíthet az apa. Ha nehezen tud mozogni az anya, vagy nagyon erős fejfájása van, kinek-kinek ez is nagyon más, de vannak olyan következmények, ami miatta az anya nem tud teljesen részt venni ebben a folyamatban.

Az apa nagyon sokat tud segíteni az érzelmi jelenlét biztosításával, de fizikailag is végig ott legyen. Császármetszés után az anya korlátozva van, és egyáltalán nem mindegy, hogy támaszt nyújtanak neki vagy nem nyújtanak támaszt, hogy úgy érezheti van egy támogató fél, aki a párja. A legtöbb, amit ilyenkor az apa adhat, a biztonság- érzet.
(Forrás: www.csaszarosanyuka.hu, riport)

Ingerborn Stadelmann, német bába
Az anyának időre, szeretetre és figyelemre van szüksége.

Mindeddig ismeretlen konfliktusok keletkeznek a párkapcsolatban és az apa részéről is nagy beleélési képességet kíván, hogy elfogadja a megváltozott helyzetet. Az újszülöttel töltött hetek minden család számára mérföldkövet jelentenek. A gyermekek arra kényszerítik a szüleiket, hogy újragondolják és átrendezzék életük és kapcsolatuk irányelveit.

A gyermekágy, akár maga a szülés, újra próbára teszi a szülők kitartását és türelmét, de egyúttal a kapcsolta egyik csúcspontja is. Tekintse a gyermekágyat a gyermekével megélt első kalandnak! Elvégre ez a gyorsan fejlődő kapcsolat, amibe most belekerültek, éppen eléggé kalandos.
(Forrás: A bába válaszol 230-231.o.)

Dr. Papp Ágnes egyetemi tanársegéd, Gyermekgyógyászati Intézet

 „Az édesapa rendkívül nagy segítség az édesanyának. Hiszem nekik hármójuknak kell összeszokniuk… Ha az édesapa legalább az első két hétben otthon tud maradni, rendkívüli fizikai és lelki támaszt jelent az anyának, s egy életre megalapozza hármójuk harmonikus kapcsolatát. Ilyenkor besegíthet mind a háztartásba, mind a baba körüli teendőkbe. Így tud az anyuka nyugodtan szoptatni, pihenni.”

Forrás: http://egeszsegcentrum.intelliopen.hu/babamama/varandossag/142-ujszulott-uj-szulo