Ha a feleséged csalódott a császár után

A császármetszés lelki nehézségeiről apáknak

Ha a párod nem tud megbékülni azzal, hogy császármetszéssel jött világra a babátok, ezzel nincs egyedül. Sok anyukának nehéz szülésnek nevezni, hogy műtéti úton emelték ki belőle a babát. A nőknek akkor a legnehezebb, ha várandósságuk alatt nagyon a háborítatlan szülésre készültek vagy éppen nem készültek különösebben, mindent ráhagytak az orvosra és a császármetszés váratlanul és felkészületlenül érte őket.

 Hogy jobban bele tudj érezni ebbe a nehézségbe, két példával próbáljuk szemléltetni:
Beszállsz egy csónakba, de aztán nem hagynak evezni és átvisznek. A végén mégis arról beszélnek, hogy te keltél át a folyón, te pedig kellemetlenül érzed magad, mert nem te csináltad.

 Kőműves vagy, a szakma kezdetén, a saját házad építésekor súlyosan megbetegszel és nem tudod befejezni az építkezést. Bár te alapoztad és húztad fel a falakat, másnak kell befejeznie. Utólag mások meg is szólnak, „Na, szép kis kőműves ez, más építette fel a házát.” Magadban is nehéz elfogadnod, hogy nem tudtad befejezni egyedül és csorbult az önbizalmad is.

A fenti példák csak egy-egy dolog elvégzéséről szólnak és nem kapcsolódnak közvetlenül a férfias önértékeléshez. A szülés megélése érintheti a nő lényét, hogy ő nőként hogyan állt helyt. (Természetesen vannak anyukák, akik ezt nem fogják fel tragikusan, és nyugodtan, sőt hálásan tudják fogadni a császármetszést. De ha a te párodnál ez nem így van, akkor ezzel kezdeni kell valamit.)

Sokan mondják vigaszként az anyának a császármetszés után: „fő, hogy egészséges a baba”. Ha ez a vigasz nem elég számára, nem szabad lekicsinyelni az érzéseit. Az anyán ejtett seb több lehet pusztán a hasi metszésnél, ahogy egy anyuka írta, úgy érezte „a lelkét is vágják.”

Az anya veszteségként élheti meg a szülés elmaradását, lehet úgy érzi, hogy meg kell gyászolnia, el kell siratnia. Mindenképpen rendeznie kell ezt a dolgot magában, hogy a jelenben szabad lehessen a babával való örömteli időtöltésre és ne befolyásolja hátrányosan későbbi gyermekvállalási kedvét.

Ezt a csalódottságot leginkább más nők tudják megérteni, és a nők alapvető problémamegoldási vágyához tartozik a „kibeszélés”, megbeszélés. Hadd jöjjön a barátnője, vagy hadd legyen nagyobb a telefonszámlája. SZÜKSÉGE VAN A MEGOSZTÁSRA, legyél megértő.

Ha téged zavar, hogy már x-edszer hallod a szüléstörténetét, diszkréten vonulj félre a beszélgetéstől. Legyél türelmes. És ami a legfontosabb:

Erősítsed párod önbizalmát, dicsérd sokat! Az elismerő szavaid túlsegíthetik a rossz élményeken, érzéseken, segítik elhinnie, hogy a szülés módjának nem kell befolyásolnia, hogy mennyire jó anya.

 Földiné Sz. Sarolta, 2013