Egyre több amerikai nő szül császármetszéssel

Várhatóan egyre több amerikai nő szül császármetszéssel az előrelátható jövőben – állapították meg hétfőn közzétett elemzésükben kormányzati kutatók. Az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézeteinek (NIH) szakemberei szerint az első gyereküket szülő nők mintegy harmadánál császármetszést alkalmaznak.

Jun Zhang, a tanulmány vezető szerzője az ország 19 kórházában lezajlott 230 ezer szülés adatait tekintette át, amelyek eredményét “meglepőnek” nevezte. Sok kórház és orvos ugyanis azt az elvet követi, hogy ha egyszer császármetszéssel szült egy nő, akkor a következő terhességeknél is műtéttel jöjjön világra a baba. Az új klinikai ajánlások szerint azonban a legtöbb először császárral szült nő számára ugyanolyan biztonságos a hüvelyi szülés, mint a császármetszés.

A tanulmány összefüggést talált az indított szülések és a császármetszés nagyobb aránya között is. Azoknál a nőknél, akiknél kémiai anyaggal indították el a szülést, kétszer nagyobb volt a kockázata, hogy császármetszéssel fejeződik az be.

Az amerikai trend bő évtizede változatlan, az 1990-es évek közepétől több mint 50 százalékkal emelkedett a császármetszések aránya az országban. Ennek okai között lehet, hogy nagyobb a megszületett babák súlya, nagyobb a szülő anyák súlya, későbbi életkorban szülnek a nők, és egyre több az ikerszülés.

Ezen túlmenően az orvosok is gyakrabban ajánlják fel a szülés császármetszéssel való lezárását, ha a vajúdás során nehézség adódik.

A tanulmány az American Journal of Obstetrics and Gynecology című szakfolyóiratban jelent meg.

Washington, 2010. augusztus 31., (MTI/ AP)

Vélemény, hozzászólás?