Cikkek a császármetszéről 2013-2014

Tovább tart a szülés, mint ahogyan eddig gondolták (mno, 2014)Több időt kell adni a természetes szülésre az új amerikai szülészeti ajánlások szerint, amelyek célja, hogy megelőzzék a szükségtelen császármetszéseket…
Egészséges anyák és babák esetében az új ajánlás arra inti az orvosokat, hogy ne forduljanak a műtéthez csak azért, mert a szülés első, úgynevezett tágulási szakasza hosszabb, mint ahogy tanulták, vagyis első szüléskor tovább tart 20 óránál, második vagy további terhességek esetben 14 óránál.

Miért kockázatos a császármetszés? (Vasárnapi  hírek, 2014)
Van olyan kórház, ahol a szülések 70 százaléka császármetszéssel történik, máshol csak 20 százalék. Mi ennek a feltűnő eltérésnek az oka? Egy Angliában dolgozó magyar szülész igyekezett ennek utánajárni, és arra jutott: Magyarországon minden második császármetszés indokolatlanul sodorja veszélybe a kismamákat.

Az a szokás, hogy 12 órán belül szülni kell (hvg, 2014)
Magyarországon évente mintegy 30 ezer nő szül császármetszéssel. Hogy miért, azt igazából senki sem tudja, ennek feltárására még nem született átfogó háttértanulmány.
A kórházak elvben ugyan támogatják a természetes szülést, számos eszköz áll rendelkezésre mindehhez a szülőszobán – a valóság azonban ezt az igyekezetet nem igazolja.

Mi a jó a császárban? (családháló, 2013.11.)
Gyakorlatilag semmi, mégis egyre nő az így szülő nők aránya a fejlett világban. Hazánk is élen jár, nehezen érthető, miért.

Vélemény, hozzászólás?