10+65 tanács kismamáknak

Részletek Alice Bolster könyvéből

KEDVES ÚJDONSÜLT ANYUKA!

 1. A szerep, amelyet gyermeked életében betöltesz, senkiéhez sem hasonlítható. Ezt láthatod a szemében, amikor Rád néz. Ezt láthatod, amikor elégedetten alszik a karodban. Te vagy az, aki meg tudja vigasztalni, ha szomorú. Te vagy a legfontosabb az életében. Soha senki nem fogja úgy szeretni, ahogy Te szereted, s soha senki nem ismeri annyira, ahogy Te ismered. Senki nem tudja Nálad jobban, mi a legjobb neki, de az első hetekben mégis elfoghat a bizonytalanság. Minden újdonsült mamában ébrednek kétségek, és felmerülnek kérdések.
  A legjobb tanácsok, amiket kaptam, arra ösztönöztek, hogy azt tegyem, amit a szívem diktál. Tehát azokat a javaslatokat fogadd meg, amelyeket Te is a magadénak érzel! Te tudod, hogy mi a legjobb a Te gyermekednek. Bízz magadban! A válaszok ott vannak Benned. Te tudod a legjobban.
 2.  A jó anyai gondoskodás néha kemény munka, néha csodálatos dolog, de mindig megéri.
 3.  Keress olyan anyákat, akik Hozzád hasonlóan gondolkoznak, és ápold a velük való barátságot! Hozzatok létre egyfajta „kölcsönös segítőhálózatot”!
 4.  Ne hagyd, hogy olyan dolgokról győzzenek meg, amiket szíved szerint nem tennél! Ha egy tanács rossznak tűnik, valószínűleg az is. Ne fogadd meg!
 5. Élvezz minden pillanatot, amit a babáddal töltesz! Ez az idő gyorsabban eltelik, mint gondolnád.
 6. Te mindenkinél jobban ismered gyermekedet. Ne félj ez alapján cselekedni! Bízz magadban!
 7. Az első hetekben ne várd magadtól, hogy bármilyen házimunkát is elvégezz! Ha meg tudod mosni a fogad és le tudsz zuhanyozni, akkor már jó napod van!
 8. Ha a barátaid a baba születése után segíteni szeretnének, próbáld meg ezt a segítséget kiterjeszteni az első pár hónapra. Akkor is jól jön majd a segítő kéz, ha a babád két hónapos.
 9. A babát figyeld és ne az órát! Gyermeked megtalálja a saját ritmusát, ahogy egyre jobban megismeri a világunkat. Akkor lesz a legkönnyebb dolgod, ha rugalmas maradsz, s Te alkalmazkodsz az ő napirendjéhez.
 10. A válaszok ott vannak Benned. Az ösztöneid a helyes útra vezetnek.
 1. Az emberek fontosabbak a dolgoknál. A lakás lehet rendetlen, amíg a babáddal foglalkozol.
 2. A baba a sírásával nem Téged akar manipulálni, hanem tényleg szüksége van valamire. Lehet, hogy éhes? Még akkor is, ha most evett, szoptasd meg még egyszer! Nedves a pelenkája? Lehet, hogy fázik vagy melege van? Esetleg változtatni kellene a testhelyzetén? Talán nem megfelelő a hőmérséklet vagy a környezet? Böfiznie kell? Kakilnia kell? Egy kis sétára, ringatásra vagy csendre van szüksége? Ha már a lista végére értél, kezdd el ismét számba venni, mire lehet szüksége!
 3. A család nagyon fontos, a gyerekek pedig értékesek. Csodálatos dolgot teszel azzal, hogy jó anya próbálsz lenni.
 4. Ne feledd, a barátok vagy az orvos tanácsai nem biztos, hogy a Te gyermeked esetében is működnek!
 5. Ne félj kiállni gyermeked jogaiért! Ő teljesen Tőled függ; Te vigyázol rá.
 6. Természetes, hogy a babák függő helyzetben vannak. A gyermekednek Rád van szüksége, hogy megetesd, hogy betakard, ha fázik, hogy megfordítsd, ha már kényelmetlenül fekszik, és csupán egyféle eszköz áll a rendelkezésére, hogy felhívja édesanyja figyelmét, ha valamire szüksége van. Számára édesanyja az életben maradás kulcsa, így természetes, hogy nyugtalan, amikor nem vagy mellette.
 7. Ha odafigyelsz gyermeked szükségleteire, s mindig kielégíted azokat, amikor kell, akkor gyermeked nem fog feleslegesen követelőzni.
 8. Életed már soha nem lesz olyan, mint régen, de ez egyáltalán nem baj.
 9. Viselj köntöst az első egy-két héten! Ez elbátortalanítja a jószándékú látogatókat, s nem maradnak sokáig.
 10. Van-e csodálatosabb pillanat annál, amikor először meglátod a gyermekedet?
 11. A baba gyomra akkora, mint egy golflabda vagy, mint az ökle. Természetes, hogy úgy tűnik, mintha állandóan csak enne. Hiszen öt hónap alatt meg kell dupláznia születési súlyát! Neked mennyit kellene ehhez enni?
 12. Amikor a gyermekedet eteted, akkor használd ki ezt az időt pihenésre, élvezd a pillanatot, s szakadj el egy kicsit a külvilágtól.
 13. Az újszülött rögtön megismeri az anyját az illatáról, és attól kezdve nem kell neki senki más.
 14. Ha valahová késve érkezel a babád miatt, jobb indokot, ugye, nem is találhatnál.
 15. Néha úgy tűnik, a babák sokat sírnak. Ne feledd, a gyermekedben nagy a túlélési ösztön, és ragaszkodik szükségletei kielégítéséhez, ami alapvető dolog a túléléshez. A Te feladatod kitalálni, mit szeretne a gyermeked, s kielégíteni az igényeit. Ilyen megközelítésben talán másként látod a helyzetet, s nem leszel olyan könnyen ideges.
 16. Az anyaság szempontjából a legjobb kezdés, ha az anya már korán, a szülés után huzamosabb ideig együtt lehet gyermekével. Ez a legjobb alkalom, hogy anya és gyermeke elkezdjék az ismerkedést, még úgy is, ha ilyenkor csak egy romhalmaznak érzed magad.
 17. Ha szoptatsz, akkor nem csupán eteted a gyermekedet, de vigasztalod és szereted is egyben.
 18. A legtöbb baba nem alussza át az éjszakát. Ne is várd el tőle. Élvezd a csendes perceket a sötétségben, amikor csak Te és a gyermeked vagytok ébren.
 19. Ösztöneidre hallgatva, kötöttségek nélkül közelíts gyermekedhez. Így könnyen egymásra hangolódhattok. Az így megteremtett összhang aztán könnyebbé teheti a dolgodat tipegő- és gyermekkorban.
 20. Egy csecsemő kívánságai és szükségletei még megegyeznek. Tanulj meg érzékenyen reagálni saját gyermeked egyéni szükségleteire. Neki tényleg szüksége van Rád, s nem manipulálni akar Téged.
 21. Az anyai gondoskodást nem lehet könyvből megtanulni – még innen sem.
 22. Ha van segítséged gyermeke(i)d gondozásában, figyeld meg, hogy közelít a segítőtárs a gyerek(ek)hez. A nevelő jellegű hozzáállás mutatja legjobban a rátermettséget.
 23. Az ember soha nem tudja előre, milyen lesz a babája. Légy nyitott, és figyelj gyermeked jelzéseire. Ha a Te és a babád napirendje nem egyezik, könnyebb a Tiédet az övéhez igazítani, mint megpróbálni megváltoztatni gyermeked természetét.
 24. Soha ne hagyd, hogy gyermeked „kisírja magát”. Ha hagyod sírni, ebből a következőket tanulja: a bánatot nem követi vigasztalás, így a mamában nem lehet bízni, nem lehet rá számítani. Így nem biztos az életben maradás sem, mivel nem gondoskodnak róla, amikor neki szüksége lenne rá.
 25. Ha gyermeked születik, saját szükségleteid a háttérbe szorulnak. Te érettebb vagy, és jobban meg tudsz birkózni valaminek a hiányával, a csalódással, mint a babád. Ne várd el tőle, hogy boldogan megvárja a telefonbeszélgetés végét, amikor majd tudsz vele foglalkozni.
 26. Ha az első héten van segítséged, akkor hagyd, hogy ő végezze a házimunkát, s Te foglalkozz a gyermekeddel.
 27. Ha a barátok, ismerősök segíteni szeretnének, hát tegyék. Kérd meg őket, főzzenek, vagy intézzék el mosást, rakják rendbe a nappalit, vagy vásároljanak be. Ha sokan akarnak ételt hozni, legyen egyikük a szervező. Így a többiek inkább neki telefonálnak, nem Neked, és ha jól végzi a dolgát, nem kell hétszer egymás után töltött paprikát enned.
 28. Ha szoptatsz, és gyakorolni szeretnéd a diszkrét szoptatást, szoptass tükör előtt, vagy kérdezd meg egy barátodat, lehet-e látni belőle valamit. Hordj bő ruhákat, amelyekben könnyebb mellre tenni a babát.
 29. Ha szülés után hamar és gyakran szoptatod a babádat, növekszik a tej mennyisége.
 30. Ne félj attól, hogy elkényezteted a kisbabádat. Az ő szükségletei és kívánságai még megegyeznek. Ez még nem az az időszak, amikor meg kell mutatni neki, ki is az úr a házban.
 31. Aludj, amikor a baba is alszik. Ne ilyenkor akarj valamit sürgősen elintézni. Neked is szükséged van a pihenésre.
 32. Éjjel aludj együtt a babával. Semmi értelme felkelni a meleg ágyból, végigmenni a hideg padlón, felvenni a babát, aki akkorra már ordít, és leülni egy székbe szoptatni. Ekkor már Te is teljesen éber vagy, fáradt, és neheztelsz az ébrenlét miatt. Inkább tarts az ágyad mellett egy kis lámpát, pelenkákat és ivóvizet. Ha a gyerek nem nyűgös, és nem kell ringatni, akkor reggelig fel sem kell kelned. Sokkal kipihentebben ébredsz, s türelmesebb is leszel másnap.
 33. Vannak babák, akik szeretik a cumit. Ez rendben is van egészen addig, amíg az nem az anyai figyelmet és gondoskodást helyettesíti. Ha szoptatod gyermekedet, a legjobb, ha az első 3-4 héten nem adsz neki semmiféle cumit. Ez ugyanis másféle szopási technikát igényel, és megzavarhatja a gyermeket. Ha egy újszülött szopik, akkor ezzel együtt táplálékot is kell kapnia.
 34. Én boldog voltam, hogy a szoptatásnak köszönhetően a gyermekem „cumija” is lehettem. Azt akartam, hogy tudja, emberek teszik jobbá az életét, nem pedig dolgok.
 35. Vágd mindig rövidre a körmöd, mert a babát könnyű megkarmolni. Az ő körmeit alvás közben vágd le.
 36. Tedd egyszerűbbé az életed, még mielőtt gyermeked megszületne. Mondj le, amiről csak tudsz. Ne félj kimondani: „Ha a baba megszületik, erre nem lesz lehetőségem.”
 37. Vegyél egy bébihordozót, s már az első hónapban próbáld meg hozzászoktatni a babát. A legtöbb baba szereti, s így egy kis időre szabadok lesznek a kezeid, és mással is tudsz foglalkozni. Légy elővigyázatos a konyhában, a tűzhely és forró víz közelében.
 38. Ha az első év vége felé gyermeked már biztosan tartja a fejét, akkor áttérhetsz a hátizsákra. Micsoda öröm neki, hogy egy magasságban lehet a felnőttekkel! Én tartottam egyet otthon, egyet az autóban, így biztosan nem felejtettem el.
 39. Soha nem fogod sajnálni a gyermekeiddel eltöltött időt. Sokkal gyorsabban eltelik, mint gondolnád.
 40. Ha már teljesen tanácstalan vagy valami miatt, gondolj arra, hogy ez is elmúlik egyszer.
 41. Törődj a férjeddel. Minél szorosabb a kapcsolatotok, annál inkább biztonságban érzi magát a gyermeketek is.
 42. Próbálj meg úgy lefeküdni esténként, hogy lehetőleg minden rendben legyen a partnereddel, a gyermekeddel és úgy általában az élettel. Jobban alszol, ha nem nyugtalanít semmiféle probléma.
 43. Találj ki jó módszereket a pihenésre a nap végén. Szoptasd meg a babád, tölts néhány meghitt percet a partnereddel, telefonálj egy barátodnak, vagy vegyél meleg fürdőt, míg a baba alszik, vagy a partnered foglalkozik vele.
 44. Szerezz be egy lassú tánczenét tartalmazó kazettát, tartsd a karjaidban a gyermeked, amíg a partnered átölel Téged, s táncoljatok leoltott lámpák mellett.
 45. Barátkozz olyanokkal, akik bátorítják az anyai ösztöneidet, s kerüld el azokat, akik inkább elnyomnák ezeket. Szóval azokat, akik azt mondják, hogy hagyd, hadd sírja ki magát a baba, menj el nyugodtan egy időre, s hagyd a babát másra, ne vedd olyan sokat a kezedbe, ne ringasd álomba .
 46. Megéri a fáradozást jó polgárokat nevelni. A társadalomnak szüksége van rájuk, a világnak szintén, s gyermekeidnek is szüksége lesz boldog, jólnevelt emberekre, akikkel majd leélik életüket.
 47. Törekedjünk arra, hogy lehetőleg ne adjuk át gyermekünknek az idegességünket. Mi megdolgoztunk mienkért, ők is szerezzenek maguknak.
 48. A gyermekorvosod se vett részt több szülői tanfolyamon, mint Te. Ő azt tanulta, hogy mit kell tenni beteg gyermekekkel, nem pedig, hogyan neveljünk boldog, kiegyensúlyozott gyereket. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet értékes tanácsa, de ezt is csak úgy fogadd, mint bármilyen más tanácsot.
 49. Beszélj a gyermekedhez. Még ha nem is érti a szavaidat, szereti a hangodat.
 50. Ha gyereked elkezd gagyogni, válaszolj neki. Így kezd el beszélni tanulni.
 51. Ha van olyan napszak, amikor gyermeked rendszerint jókedvű, időzítsd ilyenkorra az elintéznivalókat. Ne indulj útnak, ha fáradt és éhes vagy. Ha Te is jól érzed magad, nagyobb az esélye annak, hogy a gyermeked is jól fogja érezni magát, s jól sikerül a kiruccanás.
 52. Ha vásárolni mész, bébihordozóban vidd magaddal a gyermekedet. Így jók az esélyei annak, hogy ő nyugodt lesz, és Te is elintézed a vásárlást. Ha nyűgös lesz a baba, keress egy csöndes helyet, ahol megszoptathatod, majd folytasd a vásárlást. Így mindenkinek könnyebb.
 53. Ha jobban odafigyelsz magadra, ez a babádról való gondoskodásban is segít. Ne hagyj ki egy étkezést se! Legyen mindig valami tápláló harapnivaló kéznél, egyél sok friss gyümölcsöt, zöldséget, és igyál vizet vagy gyümölcslevet, ha szomjas vagy!
 54. Minél fáradtabb vagy ingerültebb vagy, annál inkább próbáld meg visszafogni magad! Ez sokat segíthet a helyzeten.
 55. Gyermeked először általad tapasztalja meg a szeretetet. Szeresd őt úgy, ahogy ezt Te is elvárod másoktól! Te is olyan valakit kívánsz magadnak, aki feltétel nélkül, hangulatodtól függetlenül szeret Téged. Olyant, aki megbízható, kiszámítható, biztonságot nyújt, kedves, mulatságos. A szeretet olyan példáját kell mutatnod gyermekednek, amit felnőttként ő is továbbadhat.
 56. Még egy kevésbé tökéletes kezdetből is kisülhet valami jó. Ne veszítsd el az önbizalmadat, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy előre eltervezted! Fogadd el a helyzetet, alkalmazkodj hozzá, szeresd önmagad, s haladj a magad útján!
 57. Ha olyan embereket látogatsz meg, akiknek szerinted nem tetszik a Te nevelési stílusod, már gyakorolj előre, mit válaszolnál kritikai megjegyzéseikre, kérdéseikre. Ebben segítségedre lehet egy jó barát, aki ezeket a kérdéseket felteszi, s megbeszélitek, hogyan lehetne reagálni rájuk. Ezek az előkészületek megóvhatnak attól, hogy utólag így gondolkozz: „Bárcsak azt mondtam volna, hogy…” (vagy: „Bárcsak ne mondtam volna, hogy …”)
 58. Ha néhányan kissé erőszakosan próbálnak meggyőzni olyan dolgokról, amik Neked nem tetszenek, akkor mondd azt: „Nekem ez így vált be.” Ha ezt sokszor elismétled, végül feladják, hogy meggyőzzenek.
 59. Mindig élvezd az adott pillanatot! A mai világban egyre inkább a jövőben élünk, tervezgetünk, gondolkodunk: „Ha a baba alszik, én …”, „Ha már jár …”, Ha már tíz hónapos, biztosan tud … „. Próbálj meg a jelenben élni! Ez a csodálatos időszak nagyon gyorsan elmúlik, és soha nem jön vissza. Élvezd nyugodtan a gyermekeddel töltött időt!
 60. Az anyai ösztön már születésedtől ott van Benned, de igazán csak gyermekeddel együtt fejlődik, amint egymást szeretitek, s egymás kedvére próbáltok tenni.
 61. Az anya hangulata gyakran meghatározza az egész család hangulatát. Ha Te rosszkedvű vagy, akkor nagy valószínűséggel mindenki az lesz. Persze nem kell elfojtanod az érzéseidet, ha éppen rossz napod van, de gondold át, milyen következményei lesznek, ha az egész család látja, hogy rossz a kedved. Tudom, hogy ez nem túl igazságos Veled szemben, de mégis így működnek a dolgok.
 62. Amikor csak tudsz, mosolyogj. Hiszen azt szeretnéd, hogy gyermekeid érezzék, édesanyjuk alapjában véve boldog ember. A gyerekek a felnőtteket általában komoly, gondterhelt embereknek látják. Így pedig elég nyomasztónak tűnhet a felnőttkor.
 63. Elolvashatod az összes gyermeknevelésről szóló, szülőknek írott könyvet, de a legtöbb gyakorlatot úgy szerezheted, hogy figyeled gyermekedet, és próbálsz hatni rá. Ő egyik könyvet sem olvasta, s azok írói sem találkoztak a Te gyermekeddel.
 64. A második gyerekkel már minden könnyebb. Ekkorra már megszabadul az ember az előítéletektől, és így nyugodtan figyelhet a babája egyéni sajátosságaira.
 65. Az élőlények között az ember gyermekei függnek leginkább és a leghosszabb ideig a szüleiktől. Biztosan nem maradt volna fenn az ember, ha a barlanglakó anyák utódaikat a barlang más részébe tették volna éjszakára, vagy napközben hosszú időre magukra hagyták volna őket. Mi már megteremthetjük azokat a feltételeket, hogy elkülönüljünk utódainktól, de igazából nem szabadna így tenni, mert ez mind a mamát, mind a babát nyugtalanítja.

Forrás: Alice Bolster: Anyai bölcsességek – 101 tanács kismamáknak
HírLLLevél 1999/4, 2000/1, 2000/2, 2000/3 http://www.lll.hu/node/121 (/112/ 114/115)
fordította: Sebestyén Judit